Waterontharder zin of onzin?

waterontharder

Waterontharder kopen?

Erger jij je ook aan kringen op je sanitair, een verstopte douchekop, vlekkerige douchewand, aangekoekte waterkoker of verstopte koffiemachine? 

Met een waterontharder haal je calcium en magnesium, die samen voor kalkaanslag zorgen, uit het kraanwater. De waterontharder installeer je daarom op de waterleiding zelf. Dit doe je zelf of met hulp van een ervaren monteur. Vanaf daar voorziet hij alle kranen in huis van zacht water.

Top 5 beste waterontharders

Merk: Type:Capaciteit:Goed voor huishouden metPrijs:
1. Water2BuyZout4.000 Liter1-10 personen520.-
check prijs
2. Amos R2D2-72Zout7.200 Liter1-7 personen550,-
check prijs
3. Amfa 4000Magnetischnvt1-8 personen159,-
check prijs
4. FrizzlifeWaterfilter voor onder de gootsteenfilter na 3-6 maanden vervangen 1-4 personen136,-
check prijs
5. AEGOmgekeerde osmosefilter voor onder de gootsteen5.000 Liter1-4 personen213,-
check prijs

Welke ontkalkers zijn er?

Er zijn verschillende soorten waterontharders en waterfilters beschikbaar op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Zoutgebaseerde waterontharders

Dé waterontharder is inmiddels erg populair en werkt meestal door middel van 2 cilinders. In cilinder 1 zitten kunstharskorrels, die het calcium en magnesium uit het water onttrekken. Vervolgens wordt er natrium (zout) toegevoegd uit de tweede cilinder. Deze filters zijn daarmee zeer effectief in het verminderen van de hardheid van water. Deze zijn daardoor wel iets duurder in gebruik vanwege het zout dat je moet bijvullen en het extra water dat nodig is om het systeem weer schoon te spoelen. 

Elektromagnetische waterontharders 

Magnetische waterfilters werken door middel van een elektromagnetisch veld dat wordt gebruikt om de mineralen in het water op te laden, zodat ze niet aan oppervlakken blijven kleven. Dit type waterontharder is gemakkelijk te installeren en te onderhouden, maar de effectiviteit kan afhangen van de waterkwaliteit bij jou thuis.

Koolstof-filter waterontharders

Waterfilters gebruiken meestal actieve koolstof om onzuiverheden en chemicaliën uit het water te verwijderen, waaronder chloor, pesticiden, en organische stoffen en kan helpen om de smaak en geur van het water te verbeteren. Als je gevoelig bent voor chloor in het water kan dit soort filter dus erg nuttig zijn. Een koolstof filter is echter minder effectief in het verminderen van kalkaanslag in leidingen en apparaten dan zoutgebaseerde waterontharders. Deze filters plaats je onder de gootsteen en filteren dus alleen het water uit die kraan.

Omgekeerde osmose waterontharders

Deze waterontharders werken door het water door een heel klein filter (membraan) te persen om de mineralen te verwijderen. Dit type waterontharder kan ook andere verontreinigingen in het water verwijderen, maar is dan weer minder effectief in het verminderen van hardheid dan de zoutgebaseerde waterontharder. Door het kleine filter waar het water doorheen moet, stroomt het water vervolgens ook langzamer uit je kraan. Je verliest dus waterdruk. Dit heet een lager ‘waterdebiet’. Een omgekeerde osmose waterfilter plaats je onder de gootsteen en filtert dus alleen het water uit die kraan.

waterontharder

Als we het hebben over een waterontharder, dan hebben we het dus over een zout gebaseerde waterontharder. In het verdere artikel zullen we de andere opties buiten beschouwing laten. Toch benieuwd? Lees dan alternatief voor een zout gebaseerde waterontharder?

Heb je een waterontharder nodig?

Als je in Nederland woont is een waterontharder waarschijnlijk niet echt noodzakelijk. De bovengrens voor de toegestane hardheid in Nederland is 12,5 dH. De waterhardheid in jouw gemeente kan je online vinden op de site van je drinkwaterbedrijf. De eenheid waarin waterhardheid wordt uitgedrukt is Duitse graden (dH) en we maken een onderverdeling die gaat van:

  • zeer zacht (0-4 dH)
  • zacht (4-8 dH)
  • gemiddeld (8-12 dH)
  • vrij hard (12-18 dH): waterontkalker aangeraden
  • hard tot zeer hard (> 18 dH): waterontkalker aangeraden

Woon je in een gebied met een waterhardheid van 12 dH of meer? Dan is een ontkalker aangeraden. Maar ook wanneer de waterhardheid lager is dan 12 dH, is een water ontkalker nog steeds nuttig om water te ontkalken en huishoudtoestellen te beschermen tegen kalkaanslag. Met een waterontharder kan je het water ‘zeer zacht’ krijgen.

De voordelen van waterontharders ​

De voordelen van een ontkalker voor thuis zijn best groot. De voordelen nog even op een rijtje:

  • Vermindering van kalkaanslag en schade aan huishoudelijke apparaten: Door het verwijderen van mineralen zoals calcium en magnesium uit het water, kunnen waterontharders de ophoping van kalkaanslag in leidingen en huishoudelijke apparaten verminderen. Uit onderzoek blijkt dat dit aantoonbaar resulteert in een verlengde levensduur van de apparaten en de noodzaak van reparaties of vervanging vermindert.

  • Besparing op wasmiddelen en reinigingsmiddelen: Met het gebruik van waterontharders kan de hoeveelheid wasmiddelen en reinigingsmiddelen die nodig zijn voor schoonmaak- en wasbeurten worden verminderd (dus ook shampoo). Dit levert niet alleen geldbesparing op, maar is ook beter voor het milieu.

  • Verbetering van de smaak van water: Hard water kan een onaangename smaak hebben, wat het drinken ervan minder aangenaam maakt. Door het gebruik van waterontharders wordt de smaak van het water verbeterd, wat bijdraagt aan een aangenamere drinkervaring. Al moeten we ook zeggen dat sommigen de smaak van ‘spa uit de kraan’ minder lekker vinden dan regulier kraanwater. Smaken verschillen.

  • Betere werking van boilers en warmwaterapparaten: Door het verwijderen van mineralen uit het water, kan de werking van boilers en warmwaterapparaten worden verbeterd. Dit komt omdat de opbouw van kalkaanslag in deze apparaten wordt verminderd, wat leidt tot een betere efficiëntie en een langere levensduur.

  • Verzachting van huid en haar: Hard water kan de huid en het haar uitdrogen en irriteren. Door het gebruik van waterontharders wordt de hoeveelheid mineralen in het water verminderd, waardoor de huid en het haar zachter en gezonder aanvoelen.

  • Vermindering van energiekosten: Door het verminderen van kalkaanslag en de verbetering van de efficiëntie van boilers en warmwaterapparaten, kan het gebruik van waterontharders helpen bij het verminderen van de energiekosten in huis. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

Welk type waterontharder kies je?

Er zijn verschillende punten waarop je waterontharders kunt vergelijken:

  1. Capaciteit: De capaciteit van de waterontharder bepaalt hoeveel water hij kan behandelen voordat hij moet worden geregenereerd. Dit wordt uitgedrukt in het aantal personen in het huishouden of de totale hoeveelheid water die hij per jaar kan behandelen.

  2. Mechanisch of Elektrisch: Een mechanische waterontharder werkt op de bestaande waterdruk in je leidingen. Hiermee stuurt het de regeneraties aan. Een elektrische waterontharder sluit je aan op een stopcontact. De ontharder meet dan zelf het waterverbruik en activeert een regeneratie wanneer dit nodig is. Bij een elektrische waterontharder kan je zelf het tijdstip van de regeneratie instellen. Dit kan handig zijn omdat de spoeling soms voor wat lawaai kan zorgen.

    Omdat je bij de mechanische waterontharder niet afhankelijk bent van elektriciteit, heb je weer meer plaatsingsmogelijkheden dan bij de elektrische waterontharder.

  3. Prijs: De aanschafkosten van de waterontharder zijn belangrijk, maar denk ook aan de installatiekosten en de kosten voor het zout.

  4. Onderhoud: De hoeveelheid onderhoud die een waterontharder vereist, kan ook een belangrijk vergelijkingspunt zijn. Sommige waterontharders hebben meer onderhoud nodig dan andere, zoals het vervangen van filters of het schoonmaken van de tank.

  5. Garantie en klantenservice: Een goede garantie en klantenservice zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je waterontharder goed blijft werken en dat eventuele problemen snel en efficiënt worden opgelost. Vergelijk de garantievoorwaarden en klantenservice van verschillende waterontharders voordat je een keuze maakt.

Werking van een Waterontharder met Zout

waterontharder
foto: installatieenbouw.nl

 

Bij een mechanische waterontharders gebeurt de regeneratie tijdsgestuurd. Er wordt dus geen rekening gehouden met je waterverbruik. Aangezien de spoeling op vaste tijdstippen gebeurt, wordt een mechanische waterontharder vooral aangeraden wanneer je waterverbruik stabiel is. Anders loop je het risico dat je ontharder te vaak of net niet vaak genoeg gaat regenereren. 

Een waterontharder werkt op basis van onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd. De waterontharders zijn meestal uitgevoerd met twee cilinders, maar zijn er ook in een 1-cilinder uitvoering. 

De eerste cilinder bevat dan kunstharskorrels die het calcium en magnesium uit het water onttrekken en vervolgens het natrium toevoegen uit de tweede cilinder. 

De tweede cilinder bevat het regeneratiewater. Deze spoelt de kunstharskorrels schoon wanneer deze verzadigd zijn. Het kalkwater wordt vervolgens afgevoerd naar het riool en het schone, kalkvrije water gaat verder door de leidingen. Het proces van regenereren noemen we ook wel ionenwisseling.

Voor het regenereren is er vervolgens een onderscheid te maken tussen elektronische waterontharders en mechanische.

Bij elektronische waterontharders gaat de regeneratie volumegestuurd. Het toestel houdt je waterverbruik bij en start de regeneratie wanneer dit nodig is. Elektronische waterontharders worden aangeraden wanneer je een variabel waterverbruik hebt. Dit type ontharder werkt op elektriciteit en maakt gebruik van elektronica, waardoor hij iets duurder is in aanschaf dan een mechanische waterontharder.

De populairste waterontharder met zout:

waterontharder

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€399,00)
laatst bijgewerkt op:: september 22, 2023 - 1:01 am

1. Unique Eco Duo

Unique-Eco-Duo-Waterontharder-afmetingen-nieuw

De beste waterontharder is de Unique Eco Duo. De Unique Eco Duo is een elektronische waterontharder die in te stellen op om zowel volume- als tijdsgestuurd te regenereren. Met de Eco Dus ben je verzekerd van zacht water voor je koffie en thee, keuken en badkamer én je wasmachine en CV-installatie.

De ontharder is voorzien van een separaat zoutvat waardoor je flexibel bent met plaatsing van de ontharder en het bijvullen van het zout altijd eenvoudig is.

Het onderhouden van een Unique Eco Duo is niet moeilijk. De Unique wordt professioneel bij je thuis geïnstalleerd en is bij de prijs inbegrepen.  

Review Unique: 
De Unique Eco Duo wordt heel goed beoordeeld. Lees de reviews op Google

Wat kost een waterontharder?

De aanschafkosten van een waterontharder variëren, afhankelijk van het merk, model en de grootte van de waterontharder die je nodig hebt voor jouw huishouden. Over het algemeen zullen de kosten van een waterontharder variëren van € 1.400 tot € 2.000.

Naast de kosten van de waterontharder zelf, zijn er ook kosten verbonden aan het installeren en onderhouden van de waterontharder. Afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn om de waterontharder correct te installeren kan de prijs nog variëren. Reken op zo’n € 200 – 400,- voor een professionele installatie. Al zit de installatie bij sommige leveranciers in de prijs inbegrepen.

Onderhoud van de waterontharder kan ook kosten met zich meebrengen, zoals het vervangen van filters of harsen en het kan nodig zijn om periodiek onderhoud uit te voeren om de waterontharder in goede conditie te houden. Reken op € 50,- per jaar.

We hebben een grove berekening gemaakt van de verbruikskosten van een waterontharder en komen uit op maximaal zo’n 70 cent per dag. Reken hier met ons mee.

Waterontharder Reviews

Waterontharders zijn relatief onbekend in Nederland, maar hier lijkt nu snel verandering in te komen. Door mond-tot-mond reclame ontdekken veel mensen nu toch de voordelen van een wateronthardend-systeem.

Als we dan op zoek gaan naar reviews, komen we al snel uit bij onze Europese buren. In België bijvoorbeeld werkt het zuiveren van het drinkwater anders, waardoor het water harder is. Een ontkalker is daardoor heel gebruikelijk in een Belgisch huishouden.

Bol.com is niet zo groot in België, maar op Amazon.be vinden we wel veel uitgebreide reviews van waterontharders.

Wat zeggen Kassa en de Consumentenbond?

Kassa en de Consumentenbond hebben beide artikelen gepubliceerd over waterontharders en hun effectiviteit en bruikbaarheid voor consumenten.

Volgens Kassa is het gebruik van een waterontharder niet altijd nodig. De hardheid van het water verschilt namelijk per regio in Nederland en soms is het gebruik van een waterontharder niet noodzakelijk. Daarnaast heeft Kassa onderzoek gedaan naar verschillende soorten waterontharders en de resultaten zijn niet altijd even positief. Sommige waterontharders werken minder goed dan anderen en sommige zijn erg duur in aanschaf en onderhoud.

De Consumentenbond heeft ook verschillende waterontharders getest en beoordeeld. Ze hebben onderzocht of waterontharders echt werken en of ze de hardheid van het water voldoende verminderen. De resultaten van de tests waren over het algemeen positief. De meeste waterontharders werken goed en verminderen de hardheid van het water zoals beloofd. Wel zijn sommige waterontharders minder effectief dan andere en zijn de kosten voor aanschaf en onderhoud hoog.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat zowel Kassa als de Consumentenbond vinden dat waterontharders een effectief middel kunnen zijn om de hardheid van het water te verminderen, maar dat het belangrijk is om goed onderzoek te doen naar verschillende modellen en merken voordat je een aankoop doet. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van de waterontharder en het onderhoud ervan, evenals de hardheid van het water in jouw regio.

Nadelen van een waterontharder

Hoewel waterontharders veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat je besluit er een aan te schaffen:

  1. Hoge aanschafkosten: Waterontharders kunnen een aanzienlijke investering vereisen, afhankelijk van het type en de grootte van de ontharder die je nodig hebt. Dit kan een belemmering vormen voor sommige mensen die op zoek zijn naar een betaalbare manier om de hardheid van hun water te verminderen.

  2. Onderhoudskosten: Sommige waterontharders vereisen regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van filterpatronen, harsen, of zouten. Dit zal extra kosten en tijd met zich meebrengen.

  3. Zoutgebruik: waterontharders maken gebruik van zout om de mineralen uit het water te halen. Let dus op als je nierproblemen hebt of een natriumarm dieet volgt.

  4. Milieukwesties: De afvoer van het zoute afvalwater uit een waterontharder kan een negatieve invloed hebben op het milieu. Daarnaast kan het ontharden van water het waterverbruik in huis iets verhogen, aangezien zachter water meer water nodig heeft om hetzelfde werk te doen.

  5. Verandering van smaak: Sommige mensen merken een verandering in de smaak van het water nadat het is onthard. Dit kan persoonlijk zijn, maar het is iets om rekening mee te houden.

  6. Verlies van waterdruk: Sommige waterontharders zorgen voor drukverlies omdat ze heel compact zijn. De kleine tank is dan helemaal afgevuld met hars, waardoor het water er moeilijker doorheen komt en uiteindelijk met een lagere druk uit bijvoorbeeld je douchekraan komt. Bij de grotere uitvoeringen kan het water makkelijker door de tank stromen, waardoor je geen drukverlies krijgt.

Waterontharder installeren

Het installeren van een waterontharder kan ingewikkeld zijn en het wordt daarom aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie goed en veilig wordt uitgevoerd. Als je echter handig bent en ervaring hebt met het werken met sanitair en elektrische systemen, kun je ook zelf een waterontharder installeren. Hieronder vind je een algemene handleiding voor het installeren van een waterontharder:

  1. Bepaal de juiste locatie voor de waterontharder. Het is het beste om de waterontharder dicht bij de watertoevoer te plaatsen, waar het water het huis binnenkomt. De locatie moet ook toegankelijk zijn voor het regeneratieproces en de toevoer van zout.

  2. Sluit de waterleiding af. Draai de hoofdkraan van de watertoevoer naar het huis dicht.

  3. Maak de waterleiding schoon. Maak de waterleiding schoon waar de waterontharder wordt geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat er geen vuil of sediment in de waterontharder terechtkomt.

  4. Installeer de bypassklep. Een bypassklep is nodig om de waterontharder uit te schakelen wanneer er onderhoud moet worden uitgevoerd. Installeer de bypassklep tussen de inlaat- en uitlaatleidingen van de waterontharder.

  5. Installeer de waterontharder. Bevestig de waterontharder op de juiste locatie en sluit de inlaat- en uitlaatleidingen aan op de bypassklep.

  6. Installeer de afvoerleiding. Sluit de afvoerleiding van de waterontharder aan op de riolering.

  7. Sluit de elektriciteit aan. De meeste waterontharders hebben een stroomvoorziening nodig. Sluit de waterontharder aan op een stopcontact.

  8. Vul de waterontharder met zout. Vul de waterontharder met de aanbevolen hoeveelheid zout. Dit is nodig om de harsen te regenereren.

  9. Spoel de waterontharder. Spoel de waterontharder grondig door voordat je hem weer in gebruik neemt. Dit verwijdert eventueel vuil of sediment dat nog in de waterontharder zit.

  10. Schakel de watertoevoer weer in. Open de hoofdkraan van de watertoevoer naar het huis en controleer of er geen lekkages zijn.

Let op:

Doe-het-zelven brengt enkele nadelen en risico’s met zich mee

  • Geen garantie: is er een defect of misschien een lekkage door een foutieve plaatsing? Dan kan je geen aanspraak maken op de garantieregeling van de waterontharder. 
  • Risico op verkeerde aansluiting: het aansluiten van een waterverzachter neemt niet veel tijd in beslag voor een ervaren installateur, maar vereist wél de nodige kennis en expertise. Als doe-het-zelver heb je niet altijd die kennis in huis om je waterontharder correct aan te sluiten en zijn fouten snel gemaakt.
  • Zelf instaan voor het onderhoud: plaats je je waterontharder zelf, dan zal je ook zelf moeten instaan voor het periodieke onderhoud. Er zijn namelijk weinig installateurs die het onderhoud verzorgen van een toestel dat ze niet zelf hebben geplaatst.

Installatie laten verzorgen?

Als je de installatie laat uitvoeren door een expert, moet je rekenen op een extra € 200 – € 400,-. Vaak is dit wel de moeite waard, want zo ben je verzekerd van een probleemloze installatie.  Meestal kan je de installatie laten verzorgen door de leverancier. Een alternatief zijn de installateurs van Zoofy.

 Voor oa. de installatie van kokendwaterkranen krijgt de installatieservice van Zoofy goede reviews. Ze rekenen circa €250,- voor de installatie van een waterontharder. Je boekt ze snel en vertrouwd via bol.com

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen of kan je jouw ervaring met een waterontharder met ons delen? Laat hieronder een berichtje achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *