Waterontharder zin of onzin?

waterontharder

Waterontharder kopen?

Erger jij je ook aan kringen op je sanitair, een verstopte douchekop, vlekkerige douchewand, aangekoekte waterkoker of verstopte koffiemachine? 

Met een waterontharder haal je calcium en magnesium, die samen voor kalkaanslag zorgen, uit het kraanwater. De waterontharder installeer je daarom op de waterleiding zelf. Dit doe je zelf of met hulp van een ervaren monteur. Vanaf daar voorziet hij alle kranen in huis van ontkalkt water.

Waar let je op bij de aanschaf van een waterontharder?

 1. Welk type waterontharders zijn er

 2. Welke is geschikt voor jouw thuissituatie

 3. Je beschikbare budget

 4. Onderhoud en gebruiksgemak

Welke ontkalkers zijn er?

Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Elektromagnetische waterontharders 

werken door middel van een elektromagnetisch veld dat wordt gebruikt om de mineralen in het water op te laden, zodat ze niet aan oppervlakken blijven kleven. Dit type waterontharder is gemakkelijk te installeren en te onderhouden, maar de effectiviteit kan afhangen van de waterkwaliteit bij jou thuis.

Koolstof-filter waterontharders

gebruiken actieve koolstof om onzuiverheden en chemicaliën uit het water te verwijderen, waaronder chloor, pesticiden, en organische stoffen en kan helpen om de smaak en geur van het water te verbeteren. Als je gevoelig bent voor chloor in het water kan dit soort filter dus erg nuttig zijn. Een koolstof filter is echter minder effectief in het verminderen van kalkaanslag in leidingen en apparaten dan zoutgebaseerde waterontharders.

Zoutgebaseerde waterontharders

zijn inmiddels erg populair en werken meestal door middel van 2 cilinders. In cilinder 1 zitten kunstharskorrels, die het calcium en magnesium uit het water onttrekken. Vervolgens wordt er natrium (zout) toegevoegd uit de tweede cilinder. Deze filters zijn daarmee zeer effectief in het verminderen van de hardheid van water, maar zijn wel iets duurder in gebruik vanwege de kosten van het zout en het water dat nodig is om het systeem weer schoon te spoelen. 

Omgekeerde osmose waterontharders

werken door het water door een heel klein filter (membraan) te persen om de mineralen te verwijderen. Dit type waterontharder kan ook andere verontreinigingen in het water verwijderen, maar is dan weer minder effectief in het verminderen van hardheid dan de zoutgebaseerde waterontharder. Door het kleine filter waar het water doorheen moet, stroomt het water vervolgens ook langzamer uit je kraan. Je verliest dus waterdruk. Dit heet een lager ‘waterdebiet’. 

waterontharder

De voordelen van waterontharders ​

De voordelen van een ontkalker voor thuis zijn best groot. De voordelen nog even op een rijtje:

 • Vermindering van kalkaanslag en schade aan huishoudelijke apparaten: Door het verwijderen van mineralen zoals calcium en magnesium uit het water, kunnen waterontharders de ophoping van kalkaanslag in leidingen en huishoudelijke apparaten verminderen. Uit onderzoek blijkt dat dit aantoonbaar resulteert in een verlengde levensduur van de apparaten en de noodzaak van reparaties of vervanging vermindert.

 • Besparing op wasmiddelen en reinigingsmiddelen: Met het gebruik van waterontharders kan de hoeveelheid wasmiddelen en reinigingsmiddelen die nodig zijn voor schoonmaak- en wasbeurten worden verminderd. Dit levert niet alleen geldbesparing op, maar is ook beter voor het milieu.

 • Verbetering van de smaak van water: Hard water kan een onaangename smaak hebben, wat het drinken ervan minder aangenaam maakt. Door het gebruik van waterontharders wordt de smaak van het water verbeterd, wat bijdraagt aan een aangenamere drinkervaring. Al moeten we ook zeggen dat sommigen de smaak van ‘spa uit de kraan’ minder lekker vinden dan regulier kraanwater. Smaken verschillen.

 • Betere werking van boilers en warmwaterapparaten: Door het verwijderen van mineralen uit het water, kan de werking van boilers en warmwaterapparaten worden verbeterd. Dit komt omdat de opbouw van kalkaanslag in deze apparaten wordt verminderd, wat leidt tot een betere efficiëntie en een langere levensduur.

 • Verzachting van huid en haar: Hard water kan de huid en het haar uitdrogen en irriteren. Door het gebruik van waterontharders wordt de hoeveelheid mineralen in het water verminderd, waardoor de huid en het haar zachter en gezonder aanvoelen.

 • Vermindering van energiekosten: Door het verminderen van kalkaanslag en de verbetering van de efficiëntie van boilers en warmwaterapparaten, kan het gebruik van waterontharders helpen bij het verminderen van de energiekosten in huis. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

Welk type waterontharder kies je?

Er zijn verschillende punten waarop je waterontharders kunt vergelijken:

 1. Capaciteit: De capaciteit van de waterontharder bepaalt hoeveel water hij kan behandelen voordat hij moet worden geregenereerd. Dit wordt meestal uitgedrukt in de hoeveelheid water die hij per dag kan behandelen.

 2. Efficiëntie: De efficiëntie van een waterontharder wordt bepaald door hoe goed hij in staat is om de hardheid van het water te verminderen. Een hogere efficiëntie betekent dat de waterontharder effectiever is in het verwijderen van mineralen die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water.

 3. Zoutverbruik: Het zoutverbruik van een waterontharder heeft betrekking op de hoeveelheid zout die nodig is om de harsen te regenereren. Een waterontharder met een laag zoutverbruik is voordeliger in gebruik.

 4. Onderhoud: De hoeveelheid onderhoud die een waterontharder vereist, kan ook een belangrijk vergelijkingspunt zijn. Sommige waterontharders hebben meer onderhoud nodig dan andere, zoals het vervangen van filters of het schoonmaken van de tank.

 5. Kosten: De aanschafkosten van een waterontharder kunnen variëren, evenals de installatiekosten en de kosten voor het zout en onderhoud.

 6. Type waterontharder: Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar, zoals zout- en zoutvrije waterontharders, elektrische en niet-elektrische waterontharders. De keuze van het type waterontharder hangt af van je behoeften en budget.

 7. Garantie en klantenservice: Een goede garantie en klantenservice zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je waterontharder goed blijft werken en dat eventuele problemen snel en efficiënt worden opgelost. Vergelijk de garantievoorwaarden en klantenservice van verschillende waterontharders voordat je een keuze maakt.

Waterontharder met magneet

Elektromagnetische waterontharders zijn populair is vanwege het gemak van installatie en onderhoud. Elektromagnetische of magnetische waterontharders werken door middel van een magnetisch veld dat wordt gebruikt om de mineralen in het water op te laden, waardoor ze niet meer aan oppervlakken blijven kleven. Dit type waterontharder is gemakkelijk te installeren en te onderhouden, en is een van de meest betaalbare opties op de markt.

Er is geen verschil tussen elektromagnetische en magnetische waterontharders, omdat beide termen vaak door elkaar worden gebruikt om hetzelfde type waterontharder te beschrijven.

Wil je vooral eens ervaren of ‘gezuiverd’ water voor jou ook voordelen oplevert? Dan zou je zeker een waterontharder met magneet kunnen proberen.

magnetische waterontharder
foto: waterontharder.com

Hoewel elektromagnetische of magnetische waterontharders minder effectief zijn dan zoutgebaseerde waterontharders in het verminderen van de hardheid van water, kunnen ze nog steeds enige vermindering van kalkaanslag in leidingen en apparaten bieden. 

De populairste magnetische waterontharder:

waterontharder

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€149,00)
laatst bijgewerkt op:: maart 21, 2023 - 2:05 am

Waterontharder met filters

Een waterontharder met filter filtert de kalk uit het water dat door de leidingen stroomt. Er blijft wel een kleine hoeveelheid kalk achter, maar het merendeel wordt wel tegengehouden door de filter. 

De filters koop je er los bij en vervang je een eenvoudig zelf ieder (half)jaar of zodra je 20 – 40.000 liter water hebt verbruikt.

Dit systeem is vooral fijn als je wel gefilterd water wilt hebben, maar nog niet de echte stap wilt maken naar een systeem met zout of omgekeerde osmose.

waterontharder
foto: vtewaterontharders.nl

De populairste waterontharder met filter:

waterontharder

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€147,21)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: maart 21, 2023 - 2:05 am

Waterontharder met hars en zout

waterontharder
foto: installatieenbouw.nl

Wil je graag zachter water in je hele huis en genieten van alle voordelen van onthard water? Dan kun je kiezen voor een waterontharder op basis van Hars/Zout. Deze zijn zeker niet goedkoop, maar door onder andere de langere levensduur van je witgoed en zelfs betere werking van je CV-installatie toch een verstandige investering.

Een waterontharder kan ook werken op basis van onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd. Deze waterontharders zijn meestal uitgevoerd met twee cilinders, maar zijn er ook in een 1-cilinder uitvoering. 

De eerste cilinder bevat dan kunstharskorrels die het calcium en magnesium uit het water onttrekken en vervolgens het natrium toevoegen uit de tweede cilinder. 

De tweede cilinder bevat het regeneratiewater. Deze spoelt de kunstharskorrels schoon wanneer deze verzadigd zijn. Het kalkwater wordt vervolgens afgevoerd naar het riool en het schone, kalkvrije water gaat verder door de leidingen. Het proces van regenereren noemen we ook wel ionenwisseling.

 

De populairste waterontharder met zout:

waterontharder

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€399,00)
laatst bijgewerkt op:: maart 21, 2023 - 2:05 am

waterontharder

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€799,00)
laatst bijgewerkt op:: maart 21, 2023 - 2:05 am

Omgekeerde osmose waterontharder

Een omgekeerde osmose waterontharder (RO-systeem) perst het water door een filter (semipermeabel membraan) om zo mineralen en onzuiverheden uit het water te filteren. Het filter heeft heel kleine gaatjes die alleen watermoleculen kunnen doorlaten, terwijl mineralen, zouten en andere onzuiverheden worden geblokkeerd en uiteindelijk weggegooid.

Het RO-systeem kan tot 98% van de opgeloste mineralen in het water verwijderen, waaronder calcium, magnesium, natrium en kalium. Dit betekent dat dit systeem niet alleen de hardheid van het water vermindert, maar ook helpt bij het verminderen van andere onzuiverheden in het water, zoals lood, kwik, arsenicum, en andere verontreinigingen.

Dit type waterontharder is dus zeer effectief, maar het heeft ook enkele nadelen. Het kan veel afvalwater produceren, aangezien het proces van het filteren van water zeer inefficiënt kan zijn. Het afvalwater bevat de afgekeurde mineralen en onzuiverheden en moet worden afgevoerd. Bovendien heeft een omgekeerde osmose systeem hogere onderhoudskosten en kan het de waterdruk in huis enigszins verminderen.

 

waterontharder
foto: waterontharder-advies.nl

Dit systeem is dus vooral geschikt als je op zoek bent naar een uitgebreide waterbehandeling voor het verminderen van mineralen en onzuiverheden, en je bereid bent om de hogere initiële kosten en het hogere onderhoud te betalen.

De populairste waterontharder omgekeerde osmose:

waterontharder

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€777,00)
laatst bijgewerkt op:: maart 21, 2023 - 2:05 am

Wat kost een waterontharder?

De kosten van een waterontharder kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk, model en de grootte van de waterontharder die je nodig hebt voor jouw huishouden. Over het algemeen kunnen de kosten van een waterontharder variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Naast de kosten van de waterontharder zelf, zijn er ook kosten verbonden aan het installeren en onderhouden van de waterontharder. De installatiekosten kunnen ook sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn om de waterontharder correct te installeren. Onderhoud van de waterontharder kan ook kosten met zich meebrengen, zoals het vervangen van filters of harsen, en het kan nodig zijn om periodiek onderhoud uit te voeren om de waterontharder in goede conditie te houden.

Houd dus rekening met al deze kosten bij het overwegen van de aanschaf van een waterontharder en om te bepalen of de kosten opwegen tegen de voordelen van het verminderen van de hardheid van het water en de potentiële besparingen op energie- en schoonmaakkosten. Het kan ook verstandig zijn om de verschillende merken en modellen van waterontharders te vergelijken voordat je tot aanschaf overgaat, om zo de meest kosteneffectieve optie te vinden die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Waterontharder magneet

vanaf €139
 • Lekkere zachte gewassen kleding
 • Zelf te installeren
 • Compact

Omgekeerde osmose

Vanaf €777
 • Beste zuivering van het water
 • Zelf of laten installeren
 • Voor een huishouden van 4 personen

Filter waterontharder

vanaf €150
 • Filter voorkomt kalkaanslag
 • Zelf te installeren
 • Filter bij 40.000 liter of max 1 jaar vervangen

Wat zeggen Kassa en de Consumentenbond?

Kassa en de Consumentenbond hebben beide artikelen gepubliceerd over waterontharders en hun effectiviteit en bruikbaarheid voor consumenten.

Volgens Kassa is het gebruik van een waterontharder niet altijd nodig. De hardheid van het water verschilt namelijk per regio in Nederland en soms is het gebruik van een waterontharder niet noodzakelijk. Daarnaast heeft Kassa onderzoek gedaan naar verschillende soorten waterontharders en de resultaten zijn niet altijd even positief. Sommige waterontharders werken minder goed dan anderen en sommige zijn erg duur in aanschaf en onderhoud.

De Consumentenbond heeft ook verschillende waterontharders getest en beoordeeld. Ze hebben onderzocht of waterontharders echt werken en of ze de hardheid van het water voldoende verminderen. De resultaten van de tests waren over het algemeen positief. De meeste waterontharders werken goed en verminderen de hardheid van het water zoals beloofd. Wel zijn sommige waterontharders minder effectief dan andere en zijn de kosten voor aanschaf en onderhoud hoog.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat zowel Kassa als de Consumentenbond vinden dat waterontharders een effectief middel kunnen zijn om de hardheid van het water te verminderen, maar dat het belangrijk is om goed onderzoek te doen naar verschillende modellen en merken voordat je een aankoop doet. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten van de waterontharder en het onderhoud ervan, evenals de hardheid van het water in jouw regio.

Nadelen van een waterontharder

Hoewel waterontharders veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat je besluit er een aan te schaffen:

 1. Hoge aanschafkosten: Waterontharders kunnen een aanzienlijke investering vereisen, afhankelijk van het type en de grootte van de ontharder die je nodig hebt. Dit kan een belemmering vormen voor sommige mensen die op zoek zijn naar een betaalbare manier om de hardheid van hun water te verminderen.

 2. Onderhoudskosten: Sommige waterontharders vereisen regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van filterpatronen, harsen, of zouten. Dit zal extra kosten en tijd met zich meebrengen.

 3. Zoutgebruik: Sommige waterontharders maken gebruik van zout om de mineralen uit het water te halen. Dit kan een probleem zijn voor mensen met nierproblemen of een natriumarm dieet.

 4. Milieukwesties: De afvoer van het zoute afvalwater uit een waterontharder kan een negatieve invloed hebben op het milieu. Daarnaast kan het ontharden van water het waterverbruik in huis iets verhogen, aangezien zachter water meer water nodig heeft om hetzelfde werk te doen.

 5. Verandering van smaak: Sommige mensen merken een verandering in de smaak van het water nadat het is onthard. Dit kan persoonlijk zijn, maar het is iets om rekening mee te houden.

Waterontharder installeren

Het installeren van een waterontharder kan ingewikkeld zijn en het wordt daarom aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie goed en veilig wordt uitgevoerd. Als je echter handig bent en ervaring hebt met het werken met sanitair en elektrische systemen, kun je ook zelf een waterontharder installeren. Hieronder vind je een algemene handleiding voor het installeren van een waterontharder:

 1. Bepaal de juiste locatie voor de waterontharder. Het is het beste om de waterontharder dicht bij de watertoevoer te plaatsen, waar het water het huis binnenkomt. De locatie moet ook toegankelijk zijn voor het regeneratieproces en de toevoer van zout.

 2. Sluit de waterleiding af. Draai de hoofdkraan van de watertoevoer naar het huis dicht.

 3. Maak de waterleiding schoon. Maak de waterleiding schoon waar de waterontharder wordt geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat er geen vuil of sediment in de waterontharder terechtkomt.

 4. Installeer de bypassklep. Een bypassklep is nodig om de waterontharder uit te schakelen wanneer er onderhoud moet worden uitgevoerd. Installeer de bypassklep tussen de inlaat- en uitlaatleidingen van de waterontharder.

 5. Installeer de waterontharder. Bevestig de waterontharder op de juiste locatie en sluit de inlaat- en uitlaatleidingen aan op de bypassklep.

 6. Installeer de afvoerleiding. Sluit de afvoerleiding van de waterontharder aan op de riolering.

 7. Sluit de elektriciteit aan. De meeste waterontharders hebben een stroomvoorziening nodig. Sluit de waterontharder aan op een stopcontact.

 8. Vul de waterontharder met zout. Vul de waterontharder met de aanbevolen hoeveelheid zout. Dit is nodig om de harsen te regenereren.

 9. Spoel de waterontharder. Spoel de waterontharder grondig door voordat je hem weer in gebruik neemt. Dit verwijdert eventueel vuil of sediment dat nog in de waterontharder zit.

 10. Schakel de watertoevoer weer in. Open de hoofdkraan van de watertoevoer naar het huis en controleer of er geen lekkages zijn.

Let op: Het installeren van een waterontharder kan per merk en type verschillen. Raadpleeg daarom altijd de installatiehandleiding van de fabrikant voor specifieke instructies. Als je twijfelt over de installatie, schakel dan een professionele installateur in.

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€147,21)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: maart 21, 2023 - 2:05 am

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *