Waterkoker kopen: tips voor een goede aankoop

Is het tijd om een nieuwe waterkoker te kopen? Dan is het eenvoudig om te verdrinken in de vele mogelijkheden op het gebied van waterkokers. Er is niet alleen volop keuze in materiaal, kleur en ontwerp, maar ook in bepaalde eigenschappen. 
Denk aan dubbelwandige behuizing, een warmhoudfunctie, een kalkfilter, droogkookbeveiliging en de mogelijkheid om zelf de gewenste temperatuur in te stellen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillen in geluid, snelheid, zuinigheid en prijs.  
In deze blog zetten we tips op een rij voor het vergelijken en kopen van elektrische waterkokers. Zo weet je straks zeker dat jij een product aanschaft dat past bij je wensen. 

Welke waterkoker is de beste koop?

Wil je een waterkoker kopen voor thuis en zeker weten dat je de beste koop doet? Je kunt deze huishoudelijke apparaten onder meer kopen bij de Aldi, Action, Blokker, bol.com, Coolblue, Hema of Xenos. Keuze genoeg, dus. Maar hoe weet je nu met welke waterkoker je de beste aankoop doet?

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterkoker?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt zeker ook voor keukenapparatuur. Als je een nieuwe elektrische waterkoker wilt kopen, is het slim om eerst te bedenken aan welke eigenschappen deze voor jou moet voldoen. Vind je het belangrijk dat je waterkoker goedkoop is of ben je op zoek naar de beste koop? 
Stel jezelf daarom een aantal vragen, zoals:
  • Gebruik ik de waterkoker vooral voor thee zetten? 
  • Hoeveel water wil ik kunnen koken? Wat is de minimale inhoud die ik zoek? 
  • Wil ik de temperatuur van het water zelf kunnen instellen? 
  • Hoe snel moet het water op temperatuur zijn? Oftewel: vind ik het vermogen belangrijk?
  • Wil ik dat de waterkoker een warmhoudfunctie heeft? 
  • Is een droogkookbeveiliging belangrijk voor mij?
  • Welk materiaal heeft mijn voorkeur: kunststof, RVS/metaal of glas? 
  • Vind ik de hoeveelheid geluid die het apparaat maakt belangrijk?
Als je de antwoorden op deze vragen voor jezelf op een rijtje zet, heb je een goed beeld van welk type waterkoker goed bij jou past.  

Waterkokers vergelijken

Je kunt waterkokers het beste met elkaar vergelijken, wanneer je weet aan welke eigenschappen dit keukenapparaat voor jou moet voldoen. 

A Merk

Wellicht is het je al opgevallen, maar er komen steeds meer elektronica merken bij. Veel white-label producties. Ons advies is om voor een betrouwbaar A-merk te kiezen zoals Philips, Tefal, Blokker, Siemens, Bosch, SMEG en Russel Hobbs. Deze gaan langer mee en roesten veel minder snel en hebben minder gebreken na verloop van tijd. 

Inhoud

De eerste vraag die jij jezelf kunt stellen is: hoeveel water wil ik kunnen koken? De samenstelling van je huishouden is daarop van invloed. Woon je alleen en drink je af en toe een kopje thee? Dan volstaat een kleine waterkoker met een inhoud van 0,5 tot 1 liter. Voor tweepersoonshuishoudens is een inhoud van 1 tot 1,5 liter vaak voldoende. Heb je een groter gezin? Kies dan voor een inhoud tussen de 1,6 en 2 liter. 

Temperatuur instellen

Een standaard waterkoker verhit het water tot 100 °C. Ben je een echte theedrinker? Dan vind je het waarschijnlijk prettig om de temperatuur van het water zelf in te stellen. Zo kun je rekening houden met de beste temperatuur bij verschillende soorten thee. Zo smaakt groene thee het beste bij 70 tot 80 °C en is witte thee het lekkerst tot 95 °C.  Bekijk de beste waterkokers met instelbare temperatuur hier

Vermogen

Het vermogen geeft aan hoe snel je keukenhulp warm water levert. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je kokende water klaarstaat. Dit hangt vanzelfsprekend samen met de hoeveelheid water die je verhit. Wist je dat een snelle waterkoker ook een energiezuinige waterkoker is? Bekijk de snelste waterkokers hier. Zelf door ons getest! 

Warmhoudfunctie

Drink je veel thee, maar wil je niet telkens opnieuw water koken? Dan is een warmhoudfunctie ideaal. Hiermee behoudt het verhitte water tot zo’n 40 minuten zijn temperatuur. Een waterkoker met dubbelwandige behuizing houdt het water trouwens ook langere tijd warm in de kan.
Bekijk hier de waterkokers met dubbelwandige behuizing. 

Droogkookbeveiliging

De droogkookbeveiliging voorkomt het doorkoken wanneer er geen water meer in het apparaat zit. Wel zo veilig! Gelukkig beschikt bijna iedere waterkoker tegenwoordig standaard over deze functie. 

Het geluid

Waterkokers produceren geluid tijdens het kookproces. Vind je dit storend? Kies dan voor een stille waterkoker. Bedenk dat het geluid vaak niet langer duurt dan 1 á 2 minuten.

Materiaal: kunststof, RVS of glas?

De keukenapparaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, met ieder hun eigen voordelen. Zo is een kunststof waterkoker erg licht en wordt het materiaal niet zo snel warm als metaal of glas. Het nadeel is dat kunststof minder lang meegaat en daarmee minder duurzaam is. De prijs ligt wel iets lager. 

Net zo populair als de kunststof waterkoker, is een keukenapparaat van RVS. Het metaal geeft je keuken een moderne uitstraling en maak je eenvoudig schoon. Ook is dit de meest duurzame waterkoker. De waterkoker is in aanschaf wel iets duurder, maar gaat langer mee. Veel mooie retro waterkokers zijn van RVS gemaakt. 

Glazen waterkokers geven een mooi effect, doordat je het water ziet borrelen. Dat is zeker het geval wanneer het apparaat is voorzien van gekleurde ledverlichting. Pas wel op: het glas wordt erg heet door het kokende water. Bekijk de beste glazen waterkokers van dit moment hier.

Wat is de beste waterkoker?

Zoals je merkt, is er niet één antwoord op de vraag: wat is de beste waterkoker? De uitkomst is namelijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke wensen. We hopen dat de tips in dit artikel je helpen om een goede keuze te maken bij het aanschaffen van een nieuw keukenapparaat. Bekijk hier per categorie onze nummer 1 waterkoker.

Wat is de beste waterkoker volgens de Consumentenbond?

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten en diensten met een panel van experts en consumenten. Producten met de beste kwaliteit ontvangen het keurmerk ‘Beste uit de Test’. De ‘Beste koop’ producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en vormen daarmee een slimme aankoop. Helaas heeft de Consumentenbond recent geen waterkokers getest. Waterkokeradvies.nl test geregeld waterkokers. Onze reviews zijn in video’s verwerkt die gepubliceerd zijn op verschillende pagina’s van deze website. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *