Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Wat zijn de verbruikskosten van een waterontharder?

De verbruikskosten van een waterontharder variëren afhankelijk van het type waterontharder, de grootte van het huishouden, de waterhardheid en het waterverbruik. Om je toch een idee te geven van de kosten van het gebruik van een waterontharder kunt je met de volgende kosten rekening houden:

 1. Elektriciteitskosten: Sommige waterontharders hebben stroom nodig om te werken, bijvoorbeeld om de harsen in de ontharder te regenereren. De stroomkosten zijn afhankelijk van hoe vaak de ontharder regenereert en hoe efficient het apparaat dat doet. Een waterontharder met stroom kost zo’n €1,-tot €4,- per jaar aan stroom.
 2. Zoutkosten: De meeste waterontharders werken door middel van een proces waarbij zout wordt gebruikt om de harsen in de ontharder te regenereren. Onthardingszout of ook wel regenereerzout genoemd kost 40 tot 45 cent per kilo. Een huishouden van vier personen gebruikt ongeveer 100 kilo zout per jaar. Kosten 45 euro per jaar.
 3. Waterverbruik: Voor het regenereren van het hars gebruikt een waterontharder ook een beetje water wat weggespoeld wordt in het riool. Dit verbruikt zo’n 1,5m3 water per jaar, kosten EUR 1,50 per jaar.
 4. Onderhoudskosten: Afhankelijk van het type waterontharder kunnen er periodieke onderhoudskosten zijn, zoals het vervangen van de harsen, filters of het ontsmetten van het systeem. Reken op zo’n EUR 70,- per onderhoudsbeurt per jaar.
 5. Aanschaf: Waterontharders zijn er al vanaf zo’n EUR 700,-. De betere of populairdere modellen kosten tussen de EUR 1.500 en 2.000.- en gaan minimaal 15  jaar mee. Als we dan de maximale kosten bekijken kunnen we de volgende som maken.
  • Het stroomverbruik is  € 60,- per 15 jaar
  • Het zoutverbruik is  € 675,- per 15 jaar
  • Het waterverbruik is € 22,50,- per 15 jaar
  • Het onderhoud is € 1.050,- per jaar 
  • De aanschaf van de ontharder is € 2.000,- per 15 jaar
   Totaal over 15 jaar betaalt je dus € 3.807,50. Per jaar is dat € 253,-. Per maand € 21,15. Het totale verbruik van een waterontharder komt daarmee op ongeveer 70 cent per dag.Deze prijzen zijn berekend in maart 2023.

Weten welke waterontharder het beste is voor jouw situatie? Lees het complete artikel hier.