In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Hoe zit het met de Waterhardheid in Nederland?

De hardheid van water in Nederland is een interessant en relevant onderwerp. Het water in Nederland bevat over het algemeen veel calcium en magnesiumionen, wat de hardheid van het water veroorzaakt. De mate van hardheid kan per regio verschillen, maar over het algemeen is het water in Nederland matig tot hard.

Hoe zit dat in Europa?

Er zitten flinke verschillen in de hardheid van water tussen Europese landen. Zo is het water in Scandinavische landen over het algemeen erg zacht, terwijl het water in landen als Spanje, Portugal en Griekenland vaak erg hard is. Dit komt door de geologische samenstelling van de bodem en gesteenten in verschillende regio’s, die van invloed zijn op de mineralen en ionen in het water.

In West-Europa is het water doorgaans zacht tot matig hard, terwijl het in Midden- en Oost-Europa harder is. Dit heeft invloed op de smaak van water en kan ook leiden tot kalkaanslag in apparaten en leidingen.

In sommige landen, zoals Duitsland en Nederland, worden waterontharders vaak gebruikt om de hardheid van water te verminderen. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië, wordt er minder aandacht besteed aan waterontharding en zijn er minder oplossingen beschikbaar.

Wat is het effect van de hardheid van water?

Het effect van hard water kan variëren van een slechte smaak en geur tot kalkaanslag in leidingen, apparaten en op kranen en tegels. Het kan ook invloed hebben op de werking van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, koffiezetapparaten en boilers. Is het tijd om je waterkoker te ontkalken? Lees dan hier hoe je dit het beste aanpakt.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de hardheid van het water te verminderen, zoals het installeren van een waterontharder of het gebruiken van speciale reinigingsmiddelen. Het zacht maken van water heeft daarbij geen schadelijke effecten op de gezondheid.