Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Elektrische vs mechanische waterontharder: wat is het verschil?

Een waterontharder is ideaal om eens en voor altijd van kalk aanslag af te zijn in je badkamer, keuken en waterkoker. Een waterontharder kan zowel elektrisch als mechanisch werken en er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar.

Elektrische waterontharder

Een elektrische waterontharder sluit je aan op een vrij stopcontact. Er zijn vervolgens nog een paar verschillen met mechanische waterontharders. Bij een elektrische waterontharder meet het apparaat het waterverbruik en regenereert het apparaat zichzelf wanneer nodig.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op waterdruk en kan niet handmatig worden geregeld voor regeneratie, omdat het apparaat zijn energie haalt uit de kinetische energie van het stromende water.

Het schoonspoelen van de hars, regenereren genoemd, kan soms best wat lawaai geven. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om dit ‘s nachts te laten gebeuren of juist midden op de dag, als iedereen op school of werk is.

Nog meer verschil?

Bij een elektrische waterontharder is het mogelijk om het tijdstip van de regeneratie in te stellen. Een mechanische waterontharder werkt ‘volumegestuurd’ wat betekend dat hij  automatisch gaat spoelen zodra er een bepaalde hoeveel water is verbruikt.

Een ander verschil is het waterdebiet oftewel waterdruk. Elektrische waterontharders hebben minder drukverlies dan mechanische waterontharders en spoelen zichzelf wanneer dat nodig is om te voorkomen dat water te lang stilstaat en bacteriën ontstaan.

Weten welke waterontharder het beste is voor jouw situatie? Lees het complete artikel.