Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Wat is BPA?

BPA, Bisfenol A of Bisphenol wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van polycarbonaat, transparant plastic. Als je te veel in contact komt met Bisphenol-A kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Een BPA vrije waterkoker is daarom wel zo verstandig! 

Wet- en regelgeving

Er is nog veel onduidelijk over de schadelijkheid van BPA, Wel neemt Europa en andere landen maatregelen. Europa heeft het gebruik van bisfenol A bij de productie van babyflesjes vanaf maart 2011 verboden, de verkoop en import van babyflesjes die bisfenol A bevatten is verboden in de Europese Unie vanaf juni 2011. In de EU mag BPA niet voorkomen in ecolabelproducten en is het verboden in cosmetica. De Europese Commissie heeft op 12 december 2016 een nieuwe verordening uitgevaardigd met betrekking tot het gebruik van BPA in thermisch papier, wat veel gebruikt wordt als kassarol bijvoorbeeld. Volgens deze nieuwe verordening wordt, vanaf 2 januari 2020, thermisch papier met bisfenol A verbannen uit de EU-markt.

Aanvullende regels per Europees land:

  • In Denemarken is vanaf juli 2011 de stof ook in voedselcontactmaterialen voor kinderen van 0-3 jaar verboden.
  • In Frankrijk geldt vanaf 1 januari 2015 een verbod op bisfenol A in alle voedselverpakkingen.
  • In Oostenrijk is vanaf oktober 2011 bovendien het gebruik van BPA in babyspenen en bijtringen verboden.

De Canadese regering heeft in oktober 2010 bisfenol A als giftige stof gedefinieerd.

Bekijk onze top 10 beste waterkokers, die allemaal BPA-vrij zijn.

Bron: oa. wikipedia

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids