Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Is een waterkoker veilig in gebruik?

Een Waterkoker als geheel is een veilig keukenapparaat, mits je deze goed gebruikt en buiten bereik van kinderen houdt. Je moet echter zien te voorkomen dat je een waterkoker gebruikt waar BPA in zit verwerkt. Als je te veel in contact komt met Bisphenol-A is dit schadelijk voor je gezondheid. Ga je voor safe, kies dan een glazen of roestvrijstalen waterkoker.

Wat zijn de risico’s van een waterkoker?

Hoewel waterkokers een risico vormen (je kookt immers heet water in de buurt van een stopcontact) komt de belangrijkste risicofactor van het verwarmingselement in de waterkoker dat wordt gebruikt om het water te koken.

In 2003 publiceerde The Guardian een rapport waarin werd vastgesteld dat sommige oude waterkokers nog steeds nikkelelementen kunnen bevatten die als gevolg daarvan enkele gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Waterkokers die vandaag de dag worden gemaakt, worden dat gedaan met het oog op de veiligheid en vormen geen bedreigingen voor de gezondheid meer.

Toch zijn er enkele materiële factoren waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van je nieuwe waterkoker,

Zijn plastic waterkokers veilig?

Plastic, of kunststof, is het materiaal dat het meest wordt gebruikt bij het produceren van waterkokers, omdat het zo ongelooflijk goedkoop is en het daardoor mogelijk maakt om waterkokers te verkopen voor minder dan €20.-
Plastic waterkokers zijn echter het meest onveilige type waterkoker dat beschikbaar is. Dit komt door het gebruikte materiaal.

Plastic wordt niet aanbevolen voor waterkokers, omdat ze chemicaliën zoals BPA(Bisfenol A) of ftalaten in uw water kunnen achterlaten. Van deze chemicaliën is bekend dat ze verschillende bijwerkingen hebben voor je gezondheid en in sommige gevallen de smaak van het water dat in de waterkoker wordt gekookt aanzienlijk kunnen veranderen.

Zijn glazen waterkokers veilig?

Glas is een van de beste en veiligste materialen voor een waterkoker, omdat het geen chemicaliën uit het productieproces uitstoot (in tegenstelling tot plastic). U kunt zich echter zorgen maken over een glazen waterkoker gevuld met kokend water.
Gelukkig is dat niet nodig. De overgrote meerderheid van de glazen ketels die vandaag worden vervaardigd, worden behandeld om schade aan het glas te voorkomen als gevolg van het kokende water, waardoor ze volledig veilig zijn.
Glazen waterkokers hebben ook een verbeterde temperatuurregeling, ze verkleuren niet en ze behouden ook niet de smaak of geur van het materiaal.

Hoewel glazen waterkokers duurder kunnen zijn dan plastic en gemakkelijk te beschadigen zijn in vergelijking met sommige van de andere materialen op deze lijst, zijn ze zeker dat het waard.


Zijn messing / koperen waterkokers veilig?

Koperen waterkokers zijn van het ontwerp van de kookplaat (niet elektrisch) en zijn de afgelopen jaren ongelooflijk populair geweest dankzij het gebruik in verschillende tijdschriften voor huisontwerp.


Moderne koperen waterkokers zijn volkomen veilig omdat ze een voering van roestvrij staal, tin of nikkel bevatten die het risico op vergiftiging van koperen theeketels voorkomt. Maar.., een oude vintage koperen ketel is misschien niet veilig.
Je zult naar het materiaal moeten kijken dat aan de binnenkant van de waterkoker wordt gebruikt, omdat dit het deel van de waterkoker is dat in contact komt met het water dat je gaat drinken.
Hoewel de gezondheids- en veiligheidsaspecten van koperen ketels relatief goed zijn, heeft het materiaal wel een keerzijde. Koper vertoont al snel aanslag wanneer het wordt blootgesteld aan lucht en kan gemakkelijk deuken en krassen.

Als je besluit om te investeren in een koperen waterkoker, zorg er dan voor dat je ook koperpoets in huis haalt zodat de waterkoker kan blijven schitteren in de keuken.

Zijn aluminium waterkokers veilig?

Aluminium is een zacht en lichtgewicht materiaal dat kan gaan buigen als gevolg van de hoge temperatuur van het water. Daarom wordt een kleine hoeveelheid andere materialen zoals mangaan in de mix opgenomen om de vorm te behouden.
Ondanks dat onze frisdrank en biertjes uit aluminium blikjes komt, is er nog weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van aluminium als houder voor dranken. Er is echter geen reden om aan te nemen dat een aluminium waterkoker niet veilig zou zijn.

Zijn roestvrijstalen waterkokers veilig?

Roestvrijstalen waterkokers zijn ongelooflijk duurzaam en zijn verkrijgbaar in stijlvolle ontwerpen. In de afgelopen jaren zijn ze het meest populaire materiaal geworden voor de waterkokerfabrikanten.
Water gedronken uit een roestvrijstalen waterkoker levert geen gezondheidsrisico’s op en geeft ook geen metaalsmaak aan je thee.
Roestvrijstalen waterkokers zijn relatief betaalbaar en ongelooflijk duurzaam, daarom worden ze vaak gekozen boven andere veilige waterkokermaterialen zoals glas.


Tegenwoordig kun je roestvrijstalen waterkokers kopen van designermerken zoals KitchenAid en Smeg, er zijn zelfs slimme roestvrijstalen waterkokers verkrijgbaar die je kan bedienen met een app op je iPhone of Samsung telefoon.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids