Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Welke temperatuur water voor welke thee?

De waterkoker is ein-de-lijk klaar. Snel giet je het water in je favoriete mok. Zakje thee erin, beetje dopen en klaar. Toch? Niet helemaal. Ergens weet je al heel lang dat dit beter kan. In dit artikel leer je welke thee je maakt met welke temperatuur water en krijg je een deze handige tip om je water op de juiste temperatuur te krijgen, ook al heb je geen waterkoker met verschillende temperatuur-standen.

De ideale temperatuur voor thee

Wat je misschien nog niet wist is dat je thee blaadjes kan verbranden als je er direct kokend water overheen gooit. Hierdoor zal de thee bitter smaken, oh zo zonde. Ook vragen sommige theebladeren meer tijd om hun smaak af te geven.

Witte Thee

Witte thee smaakt het beste bij een temperatuur van 70-80 graden Celsius. Voor een witte thee wordt tussen de 4 en 15 minuten aangehouden.

Groene Thee

75-80 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee. Een groene thee laat je 1 tot 5 minuten trekken.

Licht geoxideerde oolong thee

Licht geoxideerde Oolong thee vraagt om water van 80 graden. Je kunt oolong thee het beste drie minuten laten trekken. 

Zwaar geoxideerde oolong thee

Zwaar geoxideerde Ooliong Thee maak je met water op 80 tot 90 graden. Je kunt oolong thee het beste drie minuten laten trekken.

Oolongthee wordt trouwens steeds populairder in Europa. Wil je het zelf ook ontdekken, check dan zeker deze Belgische webshop met een mooi assortiment Oolong thee!

Zwarte Thee

Zwarte thee bereidt je op 90 tot 100 graden en laat je ongeveer 4 minuten intrekken.

Pu-Erh Thee

Pu-Erh thee wordt normaliter met water van 100 graden bereid. Afhankelijk van hoe sterk je ‘m wilt laat je deze 2 tot 5 minuten trekken.

Je ziet dat hoe zwaarder de thee, des te warmer het water. Maar… smaken verschillen! Probeer deze temperaturen eens uit en bepaal zelf wat je er van vind.

Hoe krijg ik theewater op de ideale temperatuur?

Er zijn nu waterkokers verkrijgbaar waarbij je de temperatuur kan instellen per graad of op verschillende temperaturen (70, 80, 90 en 100 graden). Vooral als je van de lichtere soorten thee houdt kan dat heel handig zijn. Maar veel van ons zullen een waterkoker hebben met maar 1 stand. Hoe zorg je er dan toch voor dat theewater 70 of 90 graden is? Hier zijn verschillende manieren voor.

  1. Het beste kun je het water eerst aan de kook brengen. Dit onthardt ook het water. De thee zal daardoor beter smaken. Als je vervolgens een theepot voor een kwart met koud water vult en de pot vervolgens aanvult met kokend water, zal het mengsel een temperatuur tussen de 70 en 80 graden Celsius hebben. Een goede temperatuur voor om thee te zetten. Wil je water van een hogere temperatuur hebben, dan giet je bij aanvang gewoon minder koud water in de pot.
  2. Zet je waterkoker vroegtijdig uit door te wachten tot er aan het wateroppervlak belletjes zo groot als vissenoogjes verschijnen (70 tot 80 graden).
  3. Als je ervan uitgaat dat het water uit de koker standaard 95 graden is, voeg dan bij een kop thee van 350 ml één espressokopje koud water toe.
  4. Je kunt ook een theeglas of theepot met kokend water laten afkoelen voordat je er thee bij doet. Handige richtlijnen bij het laten afkoelen zijn:
    – Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden.
    – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af.
    – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids