Welk energielabel heeft een Waterkoker?
Het energielabel is een verplicht informatielabel van de Europese Unie. In de (web)winkel krijg je met de letters A tot G en met kleuren -groen tot en met rood- informatie over het energieverbruik van diverse elektronische apparaten.
Voor sommige apparaten staat er aanvullende informatie op het label, bijvoorbeeld over het stroomverbruik, waterverbruik, de grootte van het apparaat en hoeveel geluid het maakt. Daarmee kan je de verschillende modellen nog beter met elkaar vergelijken.
Wat is het energielabel van een waterkoker?
Niet alle apparaten hebben een energielabel gekregen: kookplaten, computers en waterkokers bijvoorbeeld niet. Dat wil niet zeggen dat die apparaten niet zuinig hoeven te zijn. De Europese Unie heeft steeds strengere eisen voor energiezuinigheid. Daardoor zijn heel veel soorten apparaten de afgelopen jaren flink zuiniger geworden.
Het is wel slim om ook bij apparaten zonder label te letten op elektriciteitsverbruik (bij aankoop en eenmaal thuis), want ook met deze apparaten kun je elektriciteit besparen.
Wat is de beste energiezuinige waterkoker?
Er is weldegelijk onderscheid te maken tussen de energiezuinigheid van waterkokers. Enkele handige functies of eigenschappen die van invloed zijn op een energiezuinig gebruik van je waterkoker zijn:
- Lampjes en schermpjes – kosten extra energie
- Verborgen verwarmingselement – voorkomt kalkaanslag en daarmee onzuiniger worden van je waterkoker
- Snelkookfuncite voor 1,2, of 3 koppen thee – je voorkomt dat je teveel water verwarmt
- Warmhoudfunctie en dubbelhandigheid – houdt de verbruikte energie (warmte) langer vast, waardoor opnieuw verwarmen wordt voorkomen.
Ben je op zoek naar een energiezuinige waterkoker? Lees het complete artikel over hoe je een energiezuinige waterkoker vindt.
Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids