Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Hoe werkt een waterkoker?

 

Een waterkoker kookt water

Een waterkoker zorgt ervoor dat water gaat koken. Dit is erg handig voor de thee, maar hoe zorgt een waterkoker er nou voor dat het water gaat koken? Dat is heel makkelijk, door op de aanknop te drukken gaat het stroom aan en gaat het verwarmingselement wat onder in het waterreservoir zit aan. Hierdoor verwarmt het water en gaat het water na een tijdje koken. Als het water dan zijn kookpunt bereikt gaat de waterkoker vanzelf uit. Dan kun jij gebruik maken van het kokend hete water, maar hoe weet de waterkoker nou dat het water kookt?

Kookpunt bereikt

Zodra het water kookt schakelt de waterkoker zichzelf uit. Maar hoe weet de waterkoker dat het water kookt?  Er zit geen timer op, maar het heeft wel met temperatuur te maken. Er zit namelijk een bimetalen strip in de waterkoker die bij een bepaald temperatuur ombuigt. Zodra deze strip ombuigt zet hij het stroom uit waardoor de waterkoker uitvalt. Zo weet jij dat het water kookt en dus kan gebruiken voor een heerlijk kopje thee.

Niet alle waterkokers gaan alleen maar door tot het kookpunt. Wil je meer weten over waterkokers met verschillende temperatuurstanden? Lees het complete artikel over waterkokers voor groene thee.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids