Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Hoe Waterkoker Ontkalken met Azijn, Cola of Citroen (2024)

update: 05/02/2024

Kraanwater bevat altijd een beetje kalk. Na veelvuldig gebruik van je waterkoker zal er langzaam een wit laagje kalk op de bodem van de waterkoker ontstaan. Wanneer kleine stukjes kalk dan loslaten, gaan deze in het water drijven en krijg je witte vlokjes kalk in je thee…

Hoe kan je het beste je waterkoker ontkalken?

Je waterkoker ontkalken doe je door 250 ml (natuur)azijn aan te vullen met 250 ml water en dit aan de kook te brengen. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water om de geur van de azijn weg te krijgen.

Lees hieronder het stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope, veilige en milieuvriendelijke manier!

Waterkoker Ontkalken met Azijn

Benodigde tijd: 5 minuten.

How to: Waterkoker ontkalken

 1. Spoel je waterkoker om

  Spoel je waterkoker om met kraanwater, zodat je de loszittende kalkdeeltjes weggespoeld. Probeer hierbij het water niet door de schenktuit te gieten maar keer de waterkoker helemaal ondersteboven, zodat de grotere kalkstukjes niet in het eventuele filter in de schenktuit blijven zitten.

   Waterkoker ontkalken stap 1

 2. Vul je waterkoker met 250 ml natuurazijn

  Giet vanuit de fles 250 ml (ongeveer de hoeveelheid van een drinkglas) azijn in de waterkoker. Natuurazijn is zuur en lost kalk op. Is de kalkaanslag heel hardnekkig, dan kan je het laten staan voor een uur of twee. In onze ervaring is dit echter niet nodig.
  waterkoker ontkalken stap 2

 3. Vul aan met 250 ml kraanwater

  We vullen de azijn aan met water zodat de waterkoker goed gevuld is en overal waar kalkaanslag zichtbaar is, dit onder water staat.
  waterkoker ontkalken stap 3

 4. Breng aan de kook

  Breng het mengsel aan de kook. Zet eventueel een raam open of de afzuigkap aan, zodat de dampen snel verdwijnen.
   waterkoker ontkalken stap 4

 5. Spoel je waterkoker om

  Spoel je waterkoker om met kraanwater, zodat je het mengsel en de geur weggespoeld. Brengt schoon kraanwater aan de kook en gooi dit weg. Herhaal als je nog een azijn geur herkent in de waterkoker.

  waterkoker ontkalken stap 5

Waterkoker ontkalken met Natuurazijn of Schoonmaakazijn?

Zoals de naam het zegt, gebruik je schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en is ook veel zuurder dan natuurazijn. Hierdoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie. Het wordt onder meer gebruikt om geurtjes te bestrijden, als ontstoppingsmiddel of om kalkaanslag te verwijderen.

Natuurazijn

Gewone, witte azijn is echter een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Natuurazijn is veilig om te consumeren en kun je gebruiken om bijvoorbeeld saladedressings te maken, de waterkoker te ontkalken of de wasmachine en vaatwasser te reinigen.

Omdat je na het ontkalken je de waterkoker weer gaat gebruiken om water uit te drinken, adviseren wij om alleen natuurazijn te gebruiken voor het ontkalken van je waterkoker.

Waterkoker ontkalken met Cola

Kalkaanslag kun je oplossen met een zure vloeistof. Alhoewel cola veel zuur bevat, is het toch geen goed idee om je waterkoker met cola te ontkalken.

Naast een hoge zuurgraad bestaat cola namelijk ook voor een groot deel uit suiker. De suiker zal aan de binnenkant van je waterkoker plakken als je de cola aan de kook brengt.

Waterkoker ontkalken met Citroen

Heb je geen azijn in huis en wil je graag direct je waterkoker ontkalken? Als je 2 citroenen in huis hebt of een flesje citroensap kan je daarmee prima je waterkoker ontkalken.

Volg voor het ontkalken van je waterkoker met citroenen dezelfde stappen als voor azijn:

 • Spoel je waterkoker goed om
 • Vul deze met het sap van 2 citroenen of +/- 100 ml citroensap uit een flesje
 • Vul aan het 250 ml water
 • Breng aan de kook
 • Spoel goed om

Oma weet raadt met het ontkalken van je waterkoker

Waterkoker ontkalken met een vaatwastablet 

Je waterkoker kan je ook eenvoudig ontkalken met een vaatwastabletje. Dit is goedkoop EN je hebt altijd een vaatwastablet in huis. Je hoeft niet eens de hele tablet te gebruiken. Breek een vaatwastablet in 2 of 3’en en doe dit in je waterkoker. Het andere stuk kan je weer gebruiken voor de vaat. 

Voeg 250 – 500 ml water toe en breng dit aan de kook. Spoel daarna je waterkoker goed om voordat je m gebruikt om weer thee te maken.

Waterkoker ontkalken met rijst

Deze truc werkt verbazingwekkend goed: vul de waterkoker met lauw water en doe er een handje rijst bij. Dit laat je even weken. Daarna schud je de waterkoker gevuld met rijst en water voorzichtig heen en weer zodat de aanslag loskomt. Vang de rijst op in een vergiet en spoel de waterkoker om. 


Voorkomen is beter dan genezen..

Anti-kalk sponsje

Een andere duurzame oplossing om kalkaanslag te voorkomen is het gebruik van een anti-kalk spotje in je waterkoker.
Een anti-kalk sponsje voorkomt kalkaanslag in ieder type fluitketel en waterkoker. Je stop het sponsje eenvoudig in de ketel en laat het daarin zitten. Hiermee wordt kalkaanslag voorkomen en gaat de fluitketel/waterkoker veel langer mee.

Het sponsje ‘danst’ als het ware in het kokende water. Hierdoor zal kalk zich afzetten aan het sponsje. Afhankelijk van de hardheid van het water zal je het sponsje regelmatig moeten worden uitgespoeld worden.

Let op: zo’n sponsje is niet geschikt voor waterkokers met een zichtbaar verwarmingselement.

anti-kalk sponsje

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€9,95)
blokker.nl (€18,66)
amazon.nl (€23,66)
laatst bijgewerkt op:: april 25, 2024 - 1:09 am

Waterontharder

Wil je kalkaanslag helemaal voorkomen, zachter drinkwater, een zachtere huid en haar? Overweeg dan eens een compleet waterontharder-systeem. Deze worden steeds populairder in Nederland en daarmee ook steeds beter betaalbaar. 

Het blijft een investering, maar naast een schone waterkoker en koffieautomaat gaan je wasmachine en vaatwasser langer mee en zelfs je CV-ketel gaat er beter van werken. We hebben voor je uitgezocht welke systemen er zijn en waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€9,95)
blokker.nl (€18,66)
amazon.nl (€23,66)
laatst bijgewerkt op:: april 25, 2024 - 1:09 am