Waar breng je je oude waterkoker naar toe?
Er komt een tijd dat je gebruikte huishoudelijke apparaten toe zijn aan vervanging. Tijd voor een nieuwe en misschien wel snelle, retro of stille waterkoker dus. Maar wat doe je met je oude waterkoker?
Een defecte of ongebruikte waterkoker kan je op diverse punten inleveren:
- in de (online) winkel waar je een nieuwe waterkoker koopt.
- in verschillende winkels of andere locaties met een inzamelpunt.
- bij de milieustraat van je gemeente.
Recyclen via webwinkel?
In Nederland is het zo dat je kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) altijd gratis kunt inleveren bij de winkel als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Ook als de (web)winkel het nieuwe product bij je thuis aflevert. De winkel zal er dan voor zorgen dat het apparaat netjes afgevoerd wordt.
Hoe gaat recyclen via een webwinkel in z’n werk?
Coolblue heeft een servicepagina waar ze precies uitleggen hoe het proces in zn werk gaat. Als je een groot apparaat koopt, bezorgen ze het zelf, en kan je de oude meegeven aan de Coolblue berzorgers.
Is het een kleiner apparaat, zoals een waterkoker, dan komt deze waarschijnlijk via PostNL. Zorg er dan voor dat je je oude waterkoker al ingepakt hebt in een doos met verzendlabel, zodat je die kan meegeven aan de PostNL verzorger.
Bij Bol.com kun je oude electronische apparatuur na aanschaf van een nieuwe bij Bol.com, kosteloos opsturen naar Bol.com, Antwoordnummer 2002, 2130 RH Hoofddorp. Pak het artikel stevig in. Verstuur het zonder te frankeren.
Amazon.nl heeft ook een aparte pagina ingericht waar je terug kunt vinden wat je met welke producten kunt doen om deze te recyclen. Anders dan andere webwinkels adviseert Amazon eerst om je oude (nog werkende) producten te doneren aan een liefdadigheidsorganisatie.
Oude waterkoker recyclen
Kleine apparaten en bijvoorbeeld smartphones kun je ook kwijt in bakken bij de bouwmarkt en sommige winkels. Doet het apparaat het nog wel, maar ga je het toch vervangen? Breng het dan naar de kringloopwinkel of verkoop ‘m via Marktplaats óf geef ‘m gratis weg. Zo krijgt je oude apparaat nog een 2e leven, en maak je meteen iemand anders blij.
Inleverpunten vind je op de website van Wecycle.nl.
Waterkoker naar de milieustraat brengen in je gemeente.
Iedere gemeente heeft een milieustraat of afvalbrengstation waar je je oude defecte waterkoker naar toe kan brengen om te laten recyclen.
Let even goed op de openingstijden, om te voorkomen dat je voor een gesloten hek staat.
Bekijk op Google Maps waar de dichtsbijzijnde milieustraat is voor jou.
Wat gebeurt er met het apparaat?
De materialen van oude apparaten (zoals staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen) kunnen vaak prima gerecycled worden. Eventuele schadelijke stoffen, zoals in koelkasten en elektronica, worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terechtkomen. In oude koelkasten kunnen bijvoorbeeld nog CFK’s en HFK’s zitten. Het is belangrijk dat die niet zomaar vrijkomen: CFK’s tasten de ozonlaag aan en HFK’s zijn zeer sterke broeikasgassen.
Gooi je oude waterkoker daarom niet zomaar bij het vuilnis, maar geef ‘m weg, of lever in bij de milieustraat voor recycling.
Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids