In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Hoe onderhoud ik mijn waterkoker?

De schoonmaak en onderhoud aan de waterkoker Is essentieel

Om de levensduur van de waterkoker te verlengen, moet je kalkafzetting in de waterkoker voorkomen. De kalk kan een harde laag in de waterkoker vormen die het functioneren van de waterkoker kan beïnvloeden.

Kalkafzetting in de Waterkoker

Zelfs schoon kraanwater bevat kleine deeltjes mineralen zoals calcium of magnesium die niet met het blote oog te zien zijn. Het verschilt in Nederland per waterschap en/of gemeente hoe hard het water is. Zo is het water in de Gelderse gemeente Epe een van de zachtste met 2,20 dH, terwijl ook het hardste water in Nederland uit de kraan komt in Tiel. Ook in Gelderland met een waarde van 11,40 Duitse graden.

Waterhardheid

Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 11,4 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkdeeltjes waarbij 180m3 een modaal jaarverbruik is.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk zo dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

De waterhardheid zal pergemeente en stad significant afwijken of zelfs wijzigen na enige tijd. Weten hoe hard het water uit jouw kraan is? Check het op Waterhardheid.nl

Wanneer water in de ketel wordt gekookt, verdampt het in de vorm van stoom, maar deze minerale afzettingen in water verdampen niet en blijven achter in de ketel. Gedurende de tijd kunnen deze minerale sporen een harde coating vormen rond de binnenwand en echte lastig om te verwijderen.


De gevolgen van kalk op het verwarmingselement

De ophoping van kalkaanslag in de ketel kan een harde laag vormen die moeilijk te verwijderen is. Het ziet er niet alleen lelijk en onhygiënisch uit, maar het kan ook de prestaties van uw waterkoker beïnvloeden doordat het meer tijd kost om het water te verwarmen.

De kalk kan ook in het water afschilferen, waardoor de smaak en kwaliteit van je thee wordt beïnvloed.
Het kan de levensduur van uw apparaat verkorten en uiteindelijk moet je een nieuwe waterkoker kopen. Regelmatig verwijderen van kalkaanslag verhoogt dus niet alleen de levensduur van uw waterkoker, maar zorgt ook voor de optimale kwaliteit van je thee.


Kalk uit je waterkoker verwijderen

We raden aan om te reinigen zodra je enkele resten in je waterkoker ziet om te voorkomen dat deze uitharden. Voor het ontkalken kan je azijn, citroensap of bakingsoda.

Hoe Kalk uit je waterkoker verwijderen met azijn?

Azijn kan helpen de harde kalkaanslag in je ketel te verzachten. Volg deze instructies:
Stap 1. Vul de waterkoker voor de helft of driekwart met gelijke delen water en azijn.
Stap 2. Zet de waterkoker aan en laat aan de kook komen.
Stap 3. Schakel de waterkoker uit en laat de 20-30 minuten in de ketel weken om de kalkafzetting te verzachten.
Je kunt de oplossing langer laten staan of de hoeveelheid azijn verhogen als de kalk erg hardnekkig is.
Stap 4. Boen de binnenkant van de ketel met een niet-metalen spons, doek of een zachte borstel.
Stap 5. Spoel grondig om met kraanwater. Om de geur van azijn te verwijderen, kun je de waterkoker vullen met water, aan de kook brengen en het water weggooien.
Stap 6. Veeg de binnenkant van de ketel af en laat hem drogen.

Hoe Kalk uit je waterkoker verwijderen met citroensap?

Als je geen azijn hebt of er om een of andere reden niet dol op bent, kun je ook het citroensap proberen.
Stap 1. Maak een mengsel van water en citroensap. Je kunt ook de stukjes citroen snijden en in het water laten zitten.
Stap 2. Vul de waterkoker met het mengsel.
Stap 3. Laat het aan de kook komen.
Stap 4. Laat het rusten om de harde laag in de waterkoker te verzachten.
Stap 5. Verwijder de harde laag met een niet-metalen spons, doek of een zachte borstel.
Stap 6. Spoel om water en laat drogen.

Het gebruik van citroensap geeft als extra voordeel dat je waterkoker naar verse citroen ruikt. Als je de geur echter niet lekker vindt, kun je het water koken en weggooien om eventuele geur binnenin te verwijderen.

Hoe Kalk verwijderen uit je waterkoker met zuiveringszout?

Een andere reinigingsoptie kan bakingsoda zijn. Volg deze eenvoudige stappen om uw waterkoker met zuiveringszout te reinigen.
Stap 1. Meng een theelepel bakpoeder met water.
Stap 2. Breng deze oplossing aan de kook in de waterkoker.
Stap 3. Laat het ongeveer twintig minuten rusten om de harde laag te verzachten.
Stap 4. Schrob de binnenkant zachtjes met een spons of borstel met zachte haren.
Stap 5. Spoel de waterkoker grondig met water en laat hem drogen.

Onderhoudstips voor je waterkoker

  1. Om je waterkoker in perfecte staat te houden, moet je ook het buitenoppervlak van de waterkoker reinigen. Je kunt normaal afwasmiddel gebruiken om het netjes en schoon te houden. Doe geen zeepmengsel in de waterkoker. Reinig de buitenkant met een vochtige doek.

2. Zet je waterkoker nooit volledig onder water

3. Als je een roestvrijstalen waterkoker hebt, kun je deze mooi en glanzend houden door een paar druppels olijfolie op het oppervlak te wrijven. Giet enkele druppels op een doek en wrijf zachtjes over de buitenkant van de ketel.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids