Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

5 bespaartips bij gebruik van je waterkoker

Een waterkoker kan kortstondig best veel stroom verbruiken. Wil jij ook besparen op het gebruik van je waterkoker? Wij hebben dé tips voor je verzameld om zo zuinig mogelijk om te gaan met je waterkoker. Bespaar energie, bespaar geld, bespaar op het milieu én je waterkoker gaat ook nog eens langer mee.

 1. Niet heter dan nodig
  Moet het water heet zijn, maar hoeft het niet per se te koken? Bijvoorbeeld voor flesvoeding of groene thee. Stop de waterkoker dan voortijdig of ga voor een waterkoker met instelbare temperatuur. Hoe korter de waterkoker moet opwarmen, hoe minder stroom je verbruikt.
 2. Kook alleen wat je nodig hebt
  Zet je alleen een kopje thee voor jezelf? Vul de waterkoker alleen met de hoeveelheid water die je nodig hebt. Hierdoor duurt het minder lang voordat het water kookt, waardoor je minder energie verbruikt.
 3. Ontkalk je waterkoker regelmatig
  Hoe minder kalkaanslag, hoe sneller het water kookt. Zo bespaar je tijd en dus energiekosten. Een waterkoker ontkalken doe je eenvoudig met azijn! Vergeet hem natuurlijk niet goed om te spoelen.
  bonustip: laat geen water in je waterkoker staan als je deze niet gebruikt. Hiermee beperk je nieuwe kalkaanslag. Giet je waterkoker zeker altijd leeg als je op vakantie gaat.
 4. Gebruik een theemuts of thermoskan
  Zet in 1 keer de hoeveelheid water die je nodig denk te hebben en hou deze warm. Bijvoorbeeld in een mooie theepot met daarover een hippe theemuts of in een thermoskan. Een kan van goede kwaliteit kan zo 12 uur warm blijven. Er zijn ook waterkokers met warmhoudfunctie verkrijgbaar. Al zijn deze niet zo energiezuinig als het gebruik van een thermoskan.
 5. Kies voor een energiezuinige waterkoker
  Je verwacht het misschien niet, maar een waterkoker met een hoog vermogen is energiezuiniger. Een snelle waterkoker doet iets meer dan 1,5 minuut over het koken van 0,5 liter water. Een langzame met een laag vermogen tot wel 4 minuten. Zo verbruikt een waterkoker met een laag vermogen, meer kilowattuur. Kies dus voor een energiezuinige waterkoker.