Hoe lang heb je garantie op je waterkoker?
Gaat je waterkoker sneller kapot dan verwacht? Dan heb je vaak recht op reparatie of vervanging. Dat noemen we garantie. Er zijn 3 soorten garantie: verkopersgarantie, fabrieksgarantie en wettelijke garantie. Verkopersgarantie en fabrieksgarantie krijg je of koop je soms extra bij een product. Wettelijke garantie heb je altijd bij een aankoop. Dat is geregeld in de wet. Ga dus niet alleen maar uit van de garantie die de (web)winkel of fabrikant noemt.
Soms verkopersgarantie of fabrieksgarantie
Bij de aankoop van een product krijg of koop je soms extra garantie van de verkoper of fabrikant. Met deze garantie belooft de verkoper of fabrikant dat het product een bepaalde tijd goed werkt.
Altijd wettelijke garantie
Je hebt ook rechten als je geen extra garantie van de winkel kreeg of bijkocht. Gaat je waterkoker eerder stuk dan verwacht en het is niet je eigen schuld? Dan heb je volgens de wet recht op gratis reparatie of vervanging door de (web)winkel. Ook als er niks over garantie op de bon of factuur staat want je hebt deze rechten volgens de wet. Daarom noemen we dit ook de ‘wettelijke garantie’.
Ga voor de wettelijke garantie naar de verkoper en niet naar de fabrikant. Want de verkoper is verantwoordelijk voor de producten die hij verkoopt. De fabrikant heeft die wettelijke verplichting niet.
Wat is de duur van de wettelijke garantie?
De duur van de wettelijke garantie kan de winkel niet zelf kiezen. Want dat volgt uit de wet. Vaak wordt er gedacht dat er volgens de wet standaard recht is op 2 jaar garantie. Dit komt uit Europese regels. Maar in Nederland staat geen vaste wettelijke garantietermijn in de wet.
Hoelang heb je dan wettelijke garantie op je waterkoker? Zo lang als je mag verwachten dat ie meegaat. In onze wet staat namelijk dat een product moet bieden wat u ervan mag verwachten. Dat is per product anders. En dat kan korter of langer zijn dan 2 jaar. Het hangt af van alle eigenschappen van je waterkoker.
Zo kun je je voorstellen dat een waterkoker van EUR 30,- wat minder lang mee zal gaan dan eentje van EUR 300,-.
Gaat je waterkoker eerder kapot dan je mocht verwachten? En heb je ‘m normaal gebruikt? Dan heb je volgens de wet recht op reparatie of vervanging.
Wat is er uitgesloten van garantie?
- normale slijtage en veroudering, zoals bijvoorbeeld een verminderde werking door kalkaanslag;
- gebreken die zijn ontstaan doordat het product niet normaal is gebruikt, bijvoorbeeld door ondeskundig gebruik, professioneel gebruik van een ‘consumenten waterkoker’ of als je m zelf uit elkaar haalt en niet meer in elkaar krijgt.
Wanneer komt de garantie op je waterkoker te vervallen?
- breuk van je waterkoker, tenzij dit bij normaal gebruik is ontstaan.
- indien tijdens onderzoek blijkt dat de waterkoker al eerder is geprobeerd te herstellen. Vaak moet je dan zelf de onderzoekskosten betalen.
Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids