Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Wat is de zuinigste manier om water te koken, Gas, Inductie of Elektrisch?

Water koken doen we iedere dag. Is het niet voor een kop thee te zetten, dan wel om de aardappels, pasta, rijst, een ei of groenten in te koken. Maar wat is nou de zuinigste manier? Eerst koken in de waterkoker of direct een pan (koud) water op het vuur aan de kook brengen?

Deksel erop

Nu is de vraag wat beter is, water koken in een waterkoker of een pannetje. En met beter bedoelen we sneller, lager in de kosten en beter voor het milieu. Want stroom of gas kosten immers geld. Eén ding is al goed om te doen, als je water kookt in de waterkoker: zorg dat de deksel goed dichtzit. Dit geldt in feite ook voor water koken in een pan. Zorg dat de deksel erop zit. Want dan raakt het water sneller aan de kook. Door de deksel erop te houden blijft de stoom in de ketel of pan. Hierdoor blijft de energie in de pan en komt het water sneller tot het kookpunt.

Waterkoker

Gebruik je een waterkoker? Dan is het afhankelijk van het aantal watt en de hoeveelheid water die erin zit hoe snel het kookt. Daarentegen ligt het verbruik van de waterkoker met meer wattage ook hoger, dus kost het meer om een kopje thee te zetten, zowel in energie als geld. Het is daarom goed om te kijken hoeveel water je er in doet. Een kleinere hoeveelheid is sneller aan de kook. Kijk wel uit dat je niet te weinig water in de waterkoker doet. Dan kan het verwarmingselement verbranden doordat hij ‘droogkookt. Dan is er nog een verschil en dat is de koker waar je het verwarmingselement van ziet zitten of die verstopt zit in de behuizing. De eerste verwarmt het water het snelst.

Koken op gas

Wie de pan of de fluitketel op het vuur zet en geld wil besparen kan het beste water koken op inductie. Bij water verwarmen op een gaspit gaat veel energie, warmte, verloren langs de pan. Het kost dus ook meer energie om water te verwarmen op gas dan in de waterkoker. Daarnaast is er nog een nadeel van gas en dat is dat het niet vanzelf afslaat. Je moet zelf de knop terugdraaien. Daarbij gaat vaak veel gas onnodig verloren.

Inductie

Wil je toch water verwarmen op het fornuis, kies dan voor inductie. Inductie is een soort wisselstroom die heel direct de bron verhit. Dat heeft onder ander te maken met de materialen die in de bodem van de pan zitten, die reageren op de stroom die wordt geleverd en komen direct in actie. Daarbij gaat niets verloren via de zijkant en wordt de bron direct verwarmd. Dit is dus nog efficiënter dan een waterkoker. En veel inductiekookplaten hebben ook nog een power-pit en daarop is het water razendsnel tot het kookpunt gebracht.

Niet te veel ineens

Misschien wel het belangrijkste aan slim water koken, is niet te veel ineens. Want met een dubbele hoeveelheid, moet de bron ook 2 keer zo hard werken. Pak dus alleen wat je nodig hebt, dat scheelt tijd en energie. Gebruik hier eventueel de maatstreepjes op de waterkoker voor of meet het af voor je het in de pan doet. En kook bij voorkeur water niet nog een keer. Bij het opnieuw koken kunnen stoffen vrij komen die schadelijk kunnen zijn.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids