Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Wat zijn de alternatieven voor een Waterkoker?

Een waterkoker is praktisch, niet te groot en staat mooi top je aanrecht. Maar misschien is een alternatief toch een betere keuze voor jou.

Welke opties zijn er naast een Waterkoker?

In 2016 heeft onze eigen Frans Timmermans, toen Vicevoorzitter van de Europese Commissie aangekondigd af te willen van onzuinige waterkokers.

In 2016 slurpte waterkokers nog veel energie om wat water op te warmen. Inmiddels zijn er, mede dankzij deze strenge energie-eisen, waterkokers op de markt verschenen die sneller, stiller en efficiënter zijn.

Of je nu kiest voor energie-besparing, nostalgische gevoelens of gemak, dit zijn de alternatieven voor een waterkoker:

  1. Pannetje water op het vuur – Op de camping bijvoorbeeld kan het beste nog eens voorkomen dat je water wilt koken en aangewezen bent op een pannetje op het vuur. Ook zijn we gewend het water waarin we onze eieren of pasta koken op het fornuis te zetten. Dit is echter niet de efficiëntste methode. Lees hier verder waarom niet.
  2. Magnetron – Uit onderzoek van Quan Vuong, een voedsel-technologie onderzoekster aan de Universiteit van Newcastle in Australie blijkt dat we voor het perfecte kopje thee de magnetron moeten gebruiken. Hoe werkt dat dan? Je vult een kopje met water en hangt het theezakje er alvast in. Verwarm het water 60 seconden op laag vermogen in de magnetron. Op deze manier wordt 80% van de cafeïne, theanine en polyfenolen geactiveerd en dat helpt je om te relaxen en de antioxidanten die er dan vrij komen hebben ook weer een positief effect op je gezondheid.
  3. Fluitketel – Waarschijnlijk het meest nostalgische alternatief voor een waterkoker is de bekende fluitketel. Het zetten van een kopje thee kan een heel rustgevend ritueel zijn, denk maar aan de thee ceremonies in China. Al is het gebruik van een fluitketel niet het meest energie-zuinig.
  4. Heetwaterdispenser – Een veel gekozen alternatief voor de waterkoker is de heetwaterdispenser. Een van de belangrijkste redenen om voor een heetwaterdispenser te kiezen is het feit dat er geen (zware) ketel getilt hoeft te worden om een theeglas of pot vol te schenken. Vooral voor mensen met reumatische klachten of verminderde spierkracht kan de heetwaterdispenser een uitkomst zijn.
  5. Kokendwaterkraan – De meest luxe variant om snel een kop of pot heet water te krijgen is de kokendwaterkraan.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids