Waarmee kunnen we je helpen?
In dit artikel
< Alle Onderwerpen

Waarom maakt mijn waterkoker zoveel lawaai?

Alle waterkokers, ongeacht het merk, maken geluid bij het koken van water. Je waterkoker gaat meer lawaai maken, naarmate het kookpunt bereikt wordt. Het geluid wat je hoort wordt veroorzaakt door ‘cavitatie’. Er vormen zich kleine dampbellen rondom het verwarmingselement. Die stijgen op, komen koeler water tegen en de bellen klappen in elkaar. Als een bel in elkaar klapt, botst het water omliggende water op elkaar en die veroorzaken het geluid.

Zodra het water gekookt is, hoor je vaak een ‘ping’ en neemt het geluid snel weer af.

Waterkokers zijn ontworpen om snel water te koken en daarmee energie te besparen. Als je de waterkoker intensief gebruikt en er kalkaanslag op het verwarmingselement zit, kan het helpen de waterkoker te ontkalken om het lawaai te verminderen.

Wanneer spreken we van een stille waterkoker? 

Waterkokers die 70 decibel of lager scoren behoren tot de categorie stille waterkoker. Het geluid is erg zacht en daarom niet storend. Je kletst gemakkelijk door met je visite terwijl je thee aan het zetten bent.

Waterkokers die 71 tot en met 80 decibel scoren behoren tot de categorie gemiddelde stille waterkokers. Het geluid is hoorbaar, maar niet overheersend.

Alles boven 81 
Het geluid is erg luid. Het is niet mogelijk om een gesprek te voeren, want het geluid is te overheersend om de ander te verstaan.

Bedenk wel dat een waterkoker dit geluid vaak niet langer dan een minuut produceert. Lees hier het complete artikel over stille waterkokers.

Of je nou op zoek bent naar de beste tips om je waterkoker te ontkalken of wil je weten of je water 2x mag koken, wij hebben het voor je uitgezocht. Je vind het allemaal terug in dé waterkoker gids