Fluitketel inductie, breng sfeer in de keuken

Het gebruik van een fluitketel hoeft niet verloren te gaan bij een nieuwe inductie kookplaat. Tegenwoordig zijn namelijk veel fluitketels te koop die ook geschikt zijn voor inductie. De fluitketels voor inductie zijn wel duurder dan de traditionele fluitketels. Voordeel aan de inductie fluitketel is dat deze veel sneller opwarmt. Dit komt omdat de warmte op de bodem gelijkmatig wordt verdeeld. Zo bespaar je ook op je energierekening.  

Waar moet je op letten bij een fluitketel voor inductie?

Er zijn verschillende soorten inductie fluitketels verkrijgbaar. Je hebt verschillende stijlen van modern, landelijk tot klassiek. De fluitketel kan bestaan uit verschillende materialen en fluitdoppen. We bespreken de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een inductie waterketel in dit artikel en hebben een 10 goede en mooie fluitketels geselecteerd.  

Hoeveel inhoud heeft een inductie fluitketel?

Fluitketels voor inductie zijn beschikbaar met een inhoud van 0,5  tot 6 liter. Bedenk goed hoeveel water je maximaal nodig hebt. Meestal wordt gekozen voor een fluitketel met een inhoud tussen de 2 -2,5 liter. Als je heel snel water wilt koken dan kun je voor een fluitketel van 1 liter kiezen. Dat zijn ongeveer 4 tot 5 kopjes thee of koffie. Bedenk wel hoe groter de fluitketel is, hoe langer het duurt voordat het water aan de kook is en hoe meer energie je verspilt. 

Welke fluitdop kies je?

Heerlijk om weer eens de mooie fluittoon te horen van een echte, ouderwetse fluitketel in een modern, prachtig glanzend jasje! Bij waterketels heb je drie soorten categorieën: ketels met een losse fluitdop, ketels met een gemonteerde fluitdop en ketels waarbij de fluit eraf te halen is. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld niemand wakker wilt maken in huis. De gemonteerde fluitdop bestaat uit een vaste, scharnierende dop die bediend wordt door middel van een drukknopje in de handgreep. We bespreken alle soorten in onze top 10 hieronder. 

Fluitketels hebben niet allemaal dezelfde fluittoon. De grootte van de stoomfluit en het ontwerp bepalen hoeveel geluid de fluitketel maakt. Meestal is het wel ongeveer hetzelfde, maar er zit dus wel verschil in. Sommige klinken heel vals! 

Welk materiaal fluitketel inductie?

Duurzame fluitketels zijn gemaakt van plaatstaal dat aan binnen- en buitenzijde geëmailleerd is zodat de ketel niet gaat roesten. Een voorbeeld van een geëmailleerde fluitketel is de populaire de Le Creuset Tradition fluitketel. Deze ketels gaan een leven lang mee maar wegen wel zwaar ten opzichte van een RVS – fluitketel en zijn duurder in aanschaf. De fluitketel van RVS is lichter, goedkoper en is ook zeer geschikt voor inductie. 

Bijna alle fluitketels beschikken over een kunststof of houten handvat zodat je deze makkelijk kunt vastpakken na het koken. Let hierbij wel op het handvat heet kan worden! Sommige goedkope fluitketels zijn zeer heet aan het handvat.

Welke fluitketels moet je NIET gebruiken voor inductie?

fluitketel inductieAluminium, koper, messing of fluitketels van glas gaan niet werken op een inductie kookplaat tenzij deze een magnetische bodem hebben. Er bestaan goede fluitketels van aluminium met een magnetische bodem die prima geschikt zijn voor inductie zoals de Bredemeijer Fluitketel

Aluminium en koper hebben veel hogere frequenties nodig om warmte generen. De huidige kookplaten werken niet met deze hoge frequenties.

Je kunt ook aan het inductiesymbool zien of de fluitketel geschikt is voor inductie. Deze staat vaak op de verpakking van de fluitketel vermeld . 

Welke schenktuit kies je?

Ga je de fluitketel veel gebruiken voor koffie? Dan is een smalle lange schenktuit een goede keuze. Zo kun je gemakkelijk en langzaam de koffie  opschenken. Een fijne fluitketel voor inductie met een lange schenktuit is de Hario V60 Buono Waterketel. Gebruik je de waterketel veel voor thee dan is een kortere en bredere schenktuit makkelijk. 

Wat is de beste fluitketel voor inductie?

We helpen je graag bij het kopen van een fluitketel voor inductie. We hebben daarom een top 10 samengesteld met waterketels die goed beoordeeld worden door gebruikers, van goed materiaal zijn, mooi eruit zien en een goede prijs- kwaliteitsverhouding hebben. 

Beste fluitketel inductie:


SILBERTHAL Waterketel inductie

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€35,00)
amazon.nl (€42,47)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

Zwilling fluitketel

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€51,99)
amazon.nl (€59,71)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

Klausberg 7368 – Fluitketel Inductie Zwart Mat

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€34,95)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

Le Creuset Demi Fluitketel Ebbenzwart

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€70,00)
bol.com (€75,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm


Blokker Fluitketel – RVS

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€19,99)
bol.com (€24,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

Hario V60 Buono waterketel

#8 Hario V60 Buono waterketel

1 liter. Een echte musthave voor (thuis)barista’s en koffiefans!

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€37,01)
bol.com (€45,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

Demeyere Resto Fluitketel

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€57,33)
amazon.nl (€57,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

waterkoker inductieDe BK Excellent Fluitketel – 2,5 liter heeft bolle wanden en opvallende grepen. Juist door de eenvoudige vormgeving trekt deze klassier de aandacht in de keuken. 

De fluitketel is gemaakt van hoogwaardig roestvrij edelstaal en door de snelle opwarming en perfecte warmteverdeling, ben je ook nog eens energiezuinig bezig!

Daarnaast hoef je niet bij het fornuis te blijven staan om te zien wanneer het water de juiste temperatuur heeft bereikt. De geïntegreerde fluit laat je meteen weten wanneer het water kookt. Het handvat wordt wel heet. 

Lees hier de reviews van de BK Excellent om je te laten overtuigen. 

Specificaties: 

zwarte fluitketel Elegante, kleine fluitketel van roestvrij staal met zwarte coating met een totale capaciteit van 2,3 liter en een maximaal vulvolume van 1,6 liter water. Dankzij de 5-laagse bodem is deze mooie fluitketel geschikt voor alle warmtebronnen waaronder ook inductie. Perfect voor een kopje thee of koffie. De ring op de pot geeft rood als de temperatuur boven 60 °C stijgt. Ideaal! 

De ketel fluit wanneer het water kookt. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer water verdampt en hoe luider het fluitje. De gemonteerde fluitdop  bestaat een vaste, scharnierende dop die bediend kan worden door middel van een drukknopje in de handgreep.  De ketel is niet heel zwaar en dat maakt het makkelijk met inschenken. De handgreep wordt wel heet tijdens het koken. De fluitketel kan niet in de vaatwasser. Ontvangt goede beoordelingen. Lees ze hier. 

SILBERTHAL Waterketel inductie

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€35,00)
amazon.nl (€42,47)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

3. Zwilling fluitketel inductie

waterketel inductieDe Zwilling fluitketel is gemaakt van hoogglans roestvrij staal en heeft een diameter van 13 cm. In de fluitketel past 1,5 liter water. Goed om 6 kopjes thee mee te zetten. De handgreep, dekselknop en fluit zijn van zwart kunststof gemaakt. 

De Zwilling fluitketel is voorzien van een Sigma-bodem, waardoor de warmte goed verdeeld wordt en de fluitketel ook voor gebruik op inductie geschikt is. Door deze bodem en het goed sluitende deksel is deze fluitketel energiezuinig. De fluitketel fluit duidelijk zodra het water kookt. 

De gepolijste Zwilling fluitketel is vaatwasmachinebestendig, maar handafwas valt aan te raden. Een mooie duurzame fluitketel met zeer goede reviews. 

Deze waterketel is ook verkrijgbaar in een rond model met een inhoud van 1,6 liter. Bekijk deze uitvoering hier. 

Specificaties: 

Zwilling fluitketel

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€51,99)
amazon.nl (€59,71)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

4. Klausberg fluitketel 

Fluitketel KlausbergDeze stijlvolle inductie waterkoker kookt snel en grote hoeveelheden. De waterkoker is handig te gebruiken en de handgreep blijft koel. De waterkoker is geschikt voor alle soorten kookplaten, inclusief inductie en is van roestvrijstaal materiaal. Verder heeft de waterkoker een moderne vorm en mag in de vaatwasser gewassen worden. Zodra het water kookt hoor je een fluittoon. 

De Klausberg fluitketel heeft een prima prijs- kwaliteitsverhouding. Naast deze mat zwarte fluitketel heeft Klausberg meer mooie fluitketels waaronder  de Vesuvio fluitketel met houtnerf.

Ontvangt heel wat goede reviews! Lees ze hier

Specificaties: 

Klausberg 7368 – Fluitketel Inductie Zwart Mat

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€34,95)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

Fluitketel Le Creuset TraditionDeze fluitketel is een aanwinst voor je keuken. Zo mooi en authentiek! Een kopje thee zetten wordt zo wel heel leuk! De Tradition fluitketel van Le Creuset heeft een inhoud van 2,1 liter en is gemaakt van geëmailleerd plaatstaal. Gebruik de fluitketel voor koken van water op alle warmtebronnen, inclusief inductie of op de potkachel.

De Le Creuset fluitketel heeft een klassieke afgeronde vorm. De ketel is vervaardigd van plaatstaal dat aan binnen- en buitenzijde geëmailleerd is. De Le Creuset fluit zodra het water kookt. Deze geïntegreerde fluit is daarna gemakkelijk op te klappen om het hete water uit te schenken. De handgreep en knoppen zijn van zwart kunststof, waardoor de waterketel altijd een koele grip heeft. Ketel kan niet de vaatwasser in. De ketel is vrij zwaar door het plaatstaal. Verkrijgbaar in verschillende mooie kleuren. 

Specificaties: 

Le Creuset Demi Fluitketel Ebbenzwart

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€70,00)
bol.com (€75,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

6. BK Karaat+ fluitketel

fluitketel BK Karaat +Een klassiek stijlicoon, maar ook degelijk en betrouwbaar, zo zou je deze BK Karaat+ Fluitketel kunnen omschrijven. Het contrast van een geborsteld roestvrijstalen body met een hoogglans gepolijste deksel valt direct op. De BK Karaat+ Fluitketel heeft daarnaast een stevige kunststof koudgreep die de ketel veilig hanteerbaar maakt tijdens het koken. De fluitketel is voorzien van een sandwichbodem die zorgt voor een snelle opwarming en goede warmteverdeling door de hele ketel. 

Naast goede kookeigenschappen en een iconisch uiterlijk, heeft de BK Karaat+ nóg een mooie eigenschap; alle onderdelen zijn vervangbaar. Hierdoor kun je feitelijk eindeloos met de fluitketel vooruit. De BK Karaat+ is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief de oven tot 160ºC. Na gebruik mag de fluitketel de vaatwasser in.

Specificaties: 

7. Blokker fluitketel Comfort

fluitketel inductie blokkerDeze mooie Blokker Comfort fluitketel met een inhoud van 2,5 liter is geproduceerd van hoge kwaliteit RVS en daardoor geschikt voor koken op gas, inductie, elektrisch koken, en keramisch koken. De fluitketel is niet vaatwasmachinebestendig. De fluitketel is licht van gewicht en de handgreep is zo ontworpen dat deze niet warm wordt. Zodra het water kookt klinkt een bescheiden fluitje. De gemonteerde fluitdop  bestaat een vaste, scharnierende dop die bediend kan worden door middel van een drukknopje in de handgreep. De waterkoker heeft een fijne prijs. Het opwarmen van water duurt wel langer.  

Specificaties: 

Blokker Fluitketel – RVS

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€19,99)
bol.com (€24,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

waterkoker inductie koffieDe Hario Buono waterketel is met z’n smalle, lange schenktuit ideaal voor het opschenken van filterkoffie. Giet  kleine, ronddraaiende bewegingen gekookt water geleidelijk in het koffiefilter. Zo druppelt langzaam heerlijke koffie in de server. Een echte musthave voor (thuis)barista’s en koffiefans!

De ergonomische handgreep maakt het makkelijk om de overgiettechniek onder de knie te krijgen. De ketel is gemaakt van roestvrijstaal en geschikt voor alle warmtebronnen, behalve de magnetron.

De waterketel is niet geschikt voor de vaatwasser. Schoonmaken met warm water en afwasmiddel is voldoende. Ontvangt veel goede reviews van koffieschenkers. Goede prijs – kwaliteitsverhouding. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bekijk de Hario Buono hier

Specificaties: 

Hario V60 Buono waterketel

Hario V60 Buono waterketel

1 liter. Een echte musthave voor (thuis)barista’s en koffiefans!

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€37,01)
bol.com (€45,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

9. Demeyere Resto klassieke fluitketels

Demeyere Resto fluitketel voor inductieDe waterketels van Demeyere uit de Resto lijn zijn vervaardigd uit stevig roestvrij staal. Deze waterkokers hebben een mooi klassiek uiterlijk en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en groottes.  

De waterketels zijn geschikt voor de oven en alle mogelijke soorten kookplaten, inclusief inductie. De ketels zijn met hoogglans gepolijst en de bodems zijn vervaardigd uit drielagen-materiaal waardoor er een gelijkmatige warmtegeleiding is.

De Demeyere fluitketel is niet geschikt voor de vaatwasser. Verder heeft deze fluitketel geen fluitje. Je moet dus zelf goed de ketel in de gaten houden. Mooie klassieke waterkokers van goede kwaliteit. Lees de beoordelingen op bol.com.   

Specificaties: 

Demeyere Resto Fluitketel

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€57,33)
amazon.nl (€57,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 – 1:11 pm

10. Kela 11655 waterketel inductie

Kela 11655 Waterketel Het fluitje van de ketel geeft het signaal dat het tijd is voor een theepauze. Kela zorgt voor de herleving van deze traditionele waterkoker en stopt hem in een modern kleedje. De waterketel is geschikt voor alle soorten fornuizen. Dankzij de grote bodem brengt deze het water op een energiebesparende manier snel aan de kook.

De handvatten op de ketel en het deksel zijn goed geïsoleerd en de klep op de tuit kun je gemakkelijk openen en sluiten met een hendel aan het handvat. Hierdoor voorkom je contact met de gloeiend hete stoom. 

Specificaties: 

Wat zijn de voordelen van een fluitketel t.o.v. een normale waterkoker?

check Een goede fluitketel gaat langer mee

check De meeste fluitketels hebben meer inhoud 

check        Je bent niet afhankelijk van gas

check       Een fluitketel heeft iets meditatief en geeft sfeer aan de keuken

Mooie fluitketels inductie:

fluitketel inductie klausberg
Klausberg ketel inductie
Alessi fluitketel inductie
mooie fluitketel inductie
Edënbërg fluitketel inductie
2,5 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€48,00)
blokker.nl (€79,90)
vtwonen.nl (€79,90)
fonq.nl (€79,90)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,3 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€35,00)
amazon.nl (€42,47)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
1,5 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€51,99)
amazon.nl (€59,71)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,8 liter

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€34,95)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
1,1, liter

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€70,00)
bol.com (€75,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,5 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€63,36)
fonq.nl (€66,90)
blokker.nl (€66,90)
amazon.nl
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,5 liter

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€19,99)
bol.com (€24,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
1 liter. Een echte musthave voor (thuis)barista’s en koffiefans!

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€37,01)
bol.com (€45,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
4 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€57,33)
amazon.nl (€57,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
3 liter

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€42,03)
fonq.nl (€50,01)
bol.com (€51,12)
blokker.nl (€54,95)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,5 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€48,00)
blokker.nl (€79,90)
vtwonen.nl (€79,90)
fonq.nl (€79,90)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,3 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€35,00)
amazon.nl (€42,47)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
1,5 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€51,99)
amazon.nl (€59,71)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,8 liter

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€34,95)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
1,1, liter

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€70,00)
bol.com (€75,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,5 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€63,36)
fonq.nl (€66,90)
blokker.nl (€66,90)
amazon.nl
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
2,5 liter

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl (€19,99)
bol.com (€24,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
1 liter. Een echte musthave voor (thuis)barista’s en koffiefans!

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€37,01)
bol.com (€45,00)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
4 liter

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€57,33)
amazon.nl (€57,98)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm
3 liter

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€42,03)
fonq.nl (€50,01)
bol.com (€51,12)
blokker.nl (€54,95)
laatst bijgewerkt op:: april 24, 2024 - 1:11 pm

5 reacties

 1. Ik mis een schaalverdeling/peilglas. Er moet toch zuinig omgegaan worden met energie?

  Pfff, waarom kost het zoveel tijd om een waterketel met schaalverdeling voor inductie kookplaat te vinden.

  1. Hi Lisette, je hebt helemaal gelijk. We hebben gezocht naar een inductie fluitketel met indicator hoeveel water er in zit, maar niet kunnen vinden.
   Wellicht kan je een maatbeker gebruiken om de juiste hoeveelheid water in je ketel te krijgen. We zijn benieuwd voor welke je uiteindelijk kiest.

 2. We hebben overigens wel een doorzichtige fluitketel gevonden: https://bit.ly/3LKVxxe

 3. Zijn er ook inductie fluitketels. met een temperatuursensoor? Er zijn zoveel soorten thee die op verschillende temperaturen bereid moeten worden. Lijkt me een gat in de markt?!

  1. Hi Angelique. Ja dat zou echt een uitkomst zijn! Een ingebouwde thermometer zou handig zijn. Ik ben ze helaas nog niet tegengekomen. In dit artikel wat tips om gekookt water de juiste temperatuur te laten komen voor thee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *