Energiezuinige waterkoker

energiezuinige waterkoker

Energiezuinige waterkoker 

Mensen met een slimme energiemeter zien zodra de waterkoker aangaat een enorme piek verschijnen op de thermostaat. Een waterkoker verbruikt gemiddeld 2 tot 3 minuten lang zo’n 2200 watt. Dit kost per keer ongeveer 2 tot 3 eurocent. De vraag naar een energiezuinige waterkoker neemt flink toe. In dit artikel bespreken we wat een energiezuinige waterkoker is en benoemen we 7 energiezuinige waterkokers.  

Inhoud van deze pagina

Wat is een zuinige waterkoker?

Een zuinige waterkoker is een waterkoker met een hoog* vermogen. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar een waterkoker met een laag vermogen doet er langer over om het water te koken. Hierdoor verbruikt de waterkoker meer kilowatt. Een energiezuinige waterkoker heeft door het hoge vermogen het water sneller aan de kook. Zo kook je water een stukje goedkoper en bespaar je energie.  

Onze top 3 energiezuinige waterkokers

energiezuinige Domo

1. Domo 'My Tea' ECO

Één van de zuinigste waterkokers is de Domo My Tea. Met deze waterkoker van 3.000 watt zet je met één druk op de knop heel simpel één kopje van 200 ml kokend water (100°C).

Prijs: 59,95

4.5/5
energiezuinige waterkoker Philips

2. Philips Eco Conscious

Duurzaam ontworpen met 100% bio-based plastic** en energiezuinige functies voor een kleine stap naar een groenere toekomst. 

Prijs: 54,99

5/5

3. Buckingham 20460-56

In 45 seconden heb je al een kop thee gezet en dankzij de handige 1/2/3 koppen aanduiding zet je nooit meer te veel thee.

Prijs: 39,99

4.3/5

Waar moet een energiezuinige waterkoker aan voldoen? 

Naast dat de waterkoker dus een hoog vermogen heeft en snel het water aan de kook moet brengen zijn er nog een aantal andere punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een zuinige waterkoker. 

Lampjes en verlichte schermpjes 

Sommige waterkoker beschikken over een lampje of een verlicht LCD-schermpje. Deze gaan aan zodra de stekker in het stopcontact gaat. Handig voor donkere dagen maar minder goed voor je portemonnee.  

Verborgen verwarmingselement 

Vooral de oude en goedkope waterkokers hebben waterkokers waarvan het verwarmingselement niet in de bodem is verwerkt. Deze waterkokers kunnen kalkaanslag krijgen waardoor ze minder snel kunnen opwarmen en hierdoor meer stroom gaan verbruiken. Daarnaast moet het hele verwarmingselement ondergedompeld zijn om het water te kunnen koken. Doe je dit niet, dan verwarm je lucht en die drink je niet. Kies dus voor een verborgen verwarmingselement. 

Markeringen voor 1, 2 of 3 koppen

Een aantal zuinige waterkokers beschikken ook over een snelkookfunctie. Dit zijn markeringen op de ketel. Door de handige markering van 1 of 2 koppen thee weet je precies hoeveel je moet koken. Je kookt zo niet te veel water of te weinig water per keer. 

Warmhoudfunctie en dubbele behuizing

Het komt nog weleens voor de je door drukte en hectiek in huis helemaal het theewater vergeet. Eenmaal weer in de keuken zet je nogmaals de waterkoker aan. Je zou dit kunnen opvangen door een waterkoker met een dubbele behuizing. Hierin blijft het water langer heet. 

Ook kun je kiezen voor een warmhoudfunctie. Hiermee blijf je het theewater verwarmen maar verbruikt de waterkoker lang niet zoveel energie dan wanneer alles weer opnieuw aan de kook gebracht moet worden. 

Keuze voor een heetwaterdispenser 

Wil je heel snel en energiezuinig heet water hebben? Dan zou je ook nog een heetwaterdispenser kunnen overwegen. Heetwaterdispenser zijn energiezuinig en verwarmen snel het water. We bespreken in dit artikel 2 heetwaterdispensers. Wil je meer weten over dispensers? Lees dan het artikel de beste heetwaterdispenser’

Wat zijn de beste energiezuinige waterkokers?

Op basis van bovenstaande beschrijving hebben wij een top 7 samengesteld. Deze top 7 is samengesteld op basis van reviews, prijs- en kwaliteitverhouding. Ook testen van consumentenorganisaties zijn hierin meegenomen. De Domo My Tea staat ook in onze top 10 beste waterkokers.

De beste energiezuinige waterkokers zijn:

  1. Domo My Tea Eco
  2. Philips Eco Conscious Edition-waterkoker (nieuw)
  3. Russell Hobbs Buckingham 20460-56
  4. Russell Hobbs Inspire
  5. De Braun WK 5115 BK waterkoker
  6. Tefal Safe to Touch
  7. Proficook HWS 1145

Voor- en nadelen: 

De Domo My Tea verbruikt het minste stroom. In slechts 45 seconden kook je enkel het water dat je nodig hebt, met een super efficiënt water- en energiegebruik als resultaat. Behalve voor thee ook handig voor andere warme dranken: minuutsoep, oploskoffie en instant chocolademelk. 

De zuinige waterkoker ontvangt hele goede beoordelingen van gebruikers. 4,5 sterren van de 5 onder de 110 beoordelingen! Lees ze op bol.com.

Het frisse design geeft het aanrecht een mooie upgrade. De waterkoker is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De waterkoker is niet heel groot met 1,5 liter, maar voldoende voor een normaal gezin. De waterkoker maakt redelijk wat geluid, maar dit duurt maar 45 seconden.

Domo DO482WK – MyTea Eco

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€50,37)
amazon.nl (€50,37)
blokker.nl (€107,81)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:08 pm

Voor en nadelen: 

Geniet ‘s ochtends vroeg snel en gemakkelijk van jouw favoriete drankje met deze elegante eco waterkoker van Philips. Duurzaam ontworpen met 100% bio-based plastic** en energiezuinige functies voor een kleine stap naar een groenere toekomst. 

Met een inhoud van 1,7 liter is deze energiezuinige waterkoker geschikt voor het hele gezin. Zelfs met deze grote capaciteit neemt het compacte ontwerp een minimale hoeveelheid ruimte in op uw aanrecht.

De handige waterniveau-indicatoren, inclusief een 1-kops aanduiding, zorgen ervoor dat u alleen de hoeveelheid water kookt die u nodig hebt, waardoor u zowel energie als water bespaart en bijdraagt aan een beter milieu.

** Plastic PP van gecertificeerde biobased bronnen, op een massabalansbasis. De 100% biobased plastics zijn gemaakt van biologische en hernieuwbare bronnen, zoals zonnebloemolie

Voor- en nadelen: 

Adviesprijs: 42,95

In 45 seconden heb je al een kop thee gezet, wat een stuk sneller is dan standaard waterkokers. Verder zet je dankzij de handige 1/2/3 koppen aanduiding nooit meer te veel water. Vul de waterkoker voor het aantal kopjes dat je nodig hebt en enkel die hoeveelheid water wordt gekookt. Je kunt ook duidelijk het waterniveau bekijken op de waterkoker, handig als je bijvoorbeeld 1 liter gekookt water nodig hebt voor het koken van je avondmaal. 

De capaciteit van 1,7 liter is ruim voldoende voor zes koppen en de perfecte schenktuit voorkomt dat gekookt water wordt geknoeid of op je handen of het werkblad spat. Deze waterkoker heeft een vermogen van 3000 watt.

Met een blauwe lichtring die oplicht als de waterkoker is ingeschakeld en het stijlvolle ontwerp met geborsteld roestvrij staal verdient de Buckingham Waterkoker een centrale plek in je keuken.

Lees ons hele testrapport over de Russel Hobbs Buckingham waterkoker hier of lees de reviews op bol.com. 

Russell Hobbs 20460-56 Buckingham 3000 watt – Extra stil en snel

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€39,87)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:08 pm

Voor- en nadelen: 

Adviesprijs : 49,99 en te koop bij:

Met de Russell Hobbs 24361-70 Inspire Waterkoker op het aanrecht kook je altijd precies genoeg water voor 6 kopjes thee. Op de zijkant van de waterkoker staat namelijk een maataanduiding, niet alleen in liters, maar ook in kopjes.

De waterkoker is heel snel. De gemiddelde kooktijd voor een waterkoker komt uit op 120 seconden (2 minuten). Deze waterkoker warmt binnen 55 seconden 0,5 liter op. 

Dankzij de ingebouwde verlichting en de verlichte bedieningsknoppen, is het niet lastig om ‘s avonds laat de waterkoker te gebruiken. Verbruikt helaas hierdoor wel meer energie.  Wel handig, wanneer je bijvoorbeeld net een baby hebt en nachtvoeding moet maken.

De waterkoker is voorzien van een mooi uiterlijk, heeft een inhoud van 1,7 liter en verkrijgbaar in het zwart en wit. 

Voor- en nadelen: 

Met de Braun WK 5115 BK waterkoker breng je snel en veilig water aan de kook. De Braun WK 5115 BK waterkoker heeft een vermogen van 3000 Watt en een compacte inhoud van 1,7 liter. Deze Braun WK 5115 BK waterkoker kan dankzij het snelkooksysteem 200ml/1kop in 45 seconden koken. Hierdoor kun je snel genieten van één kop thee of wanneer je heet water nodig hebt. Het dubbelwandige waterkijkvenster achterop is dichtbij de handgreep geplaatst, dat is handig voor als je bijvult aan de kraan. 

Bij deze Braun WK 5115 BK waterkoker kan je tot 5 temperaturen instellen. Dankzij deze functie kun jij de ideale temperatuur kiezen voor het maken van je thee of andere gerechten.  Voor optimaal gemak beschikt de Braun WK 5115 BK over een automatische deksel en het 4-voudige veiligheidssysteem. Zo kan je te allen tijde veilig water koken of de waterkoker oppakken van de 360-graden basis, ideaal voor zowel rechts- als linkshandigen. 

Bij deze Braun waterkoker wordt een afneembaar en wasbaar anti-kalkfilter geleverd en is er een automatische ontkalkfunctie aanwezig.

Voor- en nadelen: 

Deze energiezuinige waterkoker kookt binnen 113 seconden je water.

De behuizing van de energiezuinige Tefal Safe to Touch KO3718 wordt niet warm aan de buitenkant tijdens het waterkoken. Hierdoor raak je de waterkoker altijd veilig aan, zonder dat je je handen brandt. De dubbele isolatielaag zorgt er ook voor dat het water 30 minuten warm blijft. Ideaal voor aan de ontbijttafel.

Met een inhoud van 1,5 liter zet je in 1 keer een grote pot thee voor iedereen die aan je keukentafel aanschuift.

Je vult de kan gemakkelijk bij door op de drukknop op het deksel te drukken. De waterkoker is voorzien van een droogkookbeveiliging en een afgeschermd verwarmingselement.

Een zeer praktische en zuinige waterkoker met een goede prijs- en kwaliteitsverhouding.

Voor- en nadelen: 

Deze energiezuinige waterkoker is eigenlijk meer een heetwaterdispenser. De meest geavanceerde technologie en 2600 watt vermogen zorgen dat het water sneller, stiller en efficiënter dan een waterkoker worden gekookt. Deze snelle waterdispencer levert binnen 5 seconde water met een temperatuur van 100 graden.

De waterkoker heeft 5 temperatuurstanden van  55°, 65°, 75°, 85° en 100°C. 

Je kunt 4 liter water toevoegen, genoeg voor een grote pot soep en 20 koppen thee. Het verwarmt alleen het water dat je nodig hebt, waardoor je energie en tijd bespaart.

Apparaat is wel vrij groot en wellicht meer geschikt voor op kantoor dan op het aanrecht.

Hoeveel geld kun je besparen met een energiezuinige waterkoker?

De jaarlijkse besparingen van een huishouden bij gebruik van een energiezuinige elektrische waterkoker variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de eigenschappen van de waterkoker (vermogen en capaciteit), de elektriciteitstarieven van je energieleverancier en de frequentie van gebruik. Hieronder een indicatie:

Besparing van energiezuinige waterkoker

Scenario 1)
Met een waterkoker van 2.000 watt kost het ongeveer 3 minuten om een liter water op kooktemperatuur te brengen.

Het energieverbruik wordt gemeten in kilowattuur (kWh), berekend door het vermogen te vermenigvuldigen met de tijd, oftewel het aantal uren: watt x tijd = kWh. In het geval van een waterkoker met een vermogen van 2.000 watt is dit dan: 2.000 x 0,05 uur (3 minuten) = 100 watt. Dit komt overeen met 100 : 1.000 (1 kWh) = 0,1 kWh per keer. 1 liter water koken met een waterkoker van 2.000 watt kost bij een prijs van € 0,40 per kWh dus 4 cent

Stel dat je ‘s ochtends en ‘s middags een volle waterkoker gebruikt voor thee en ‘s avonds water kookt voor de maaltijd, dan bedraagt je dagelijkse verbruik 0,3 kWh. Op jaarbasis komt dit neer op 0,3 kWh x 365 dagen = 109,5 kWh. Als je een tarief van € 0,40 per kWh hanteert (prijsplafond van 2023), bedragen de jaarlijkse verbruikskosten voor stroom dus € 43,80.

Scenario 2)
Bij een waterkoker van 3.000 watt, bijvoorbeeld de Russel Hobbs Buckingham, kookt het water in 45 seconden. De berekening voor de jaarlijkse kosten wordt dan 3.000 x 0,0125 uur (45 seconden) = 37,5 watt. 37,5:1.000 (1kWh) = 0,0375 kWh per keer. 

1 liter water koken met een waterkoker van 3.000 watt kost bij een prijs van € 0,40 per kWh dus 1,5 cent

Bij 3x per dag gebruik komen de kosten op: 0,1125 kWh x 365 dagen = 41,06 kWh. Bij een prijs van € 0,40 per kWh kost dit € 16,42 per jaar.

Bij de overstap naar een krachtige, maar energiezuinigere, waterkoker van 2.000 naar 3.000 watt kan je per jaar besparen: €43,80 – €16,42 = €27,38 per jaar. 

Tips om energie te besparen met je waterkoker

Naast het kiezen voor een zuinige waterkoker zijn er ook andere manieren om eenvoudig geld te besparen op je energieverbruik:

1. Kook alleen zoveel water als je echt nodig hebt. Het is een grote verspilling van energie om meer water te koken dan nodig is. Door alleen de hoeveelheid water te koken die je gebruikt voor bijvoorbeeld thee of koffie, kun je veel energie besparen.

2. Maak gebruik van de energiebesparende functies. Veel waterkokers hebben tegenwoordig handige functies waarmee je de temperatuur kunt regelen. Kies bijvoorbeeld voor een lagere temperatuur als 100°C niet echt nodig is. Dit voorkomt onnodig lang koken en energieverspilling. Sommige waterkokers hebben ook een warmhoudfunctie, zodat je het water op de juiste temperatuur kunt houden zonder opnieuw te hoeven koken.

3. Trek de stekker uit het stopcontact na gebruik. Zelfs als je de waterkoker niet gebruikt, kan hij nog steeds een beetje stand-by stroom verbruiken. Vooral bij moderne waterkokers met displays is dit het geval.

4. Ontkalk regelmatig. Kalk kan zich ophopen op het verwarmingselement, waardoor de warmte minder goed wordt overgedragen aan het water. Ontkalk daarom regelmatig volgens de instructies uit onze kennisbank.

In het kort, naast het overstappen op een energiezuinige waterkoker zijn er ook eenvoudige gewoontes die je kunt aannemen om geld te besparen en het milieu te helpen. Maak vandaag nog de overstap en ontdek zelf de voordelen! Het zijn kleine veranderingen die een groot verschil kunnen maken.

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€50,37)
amazon.nl (€50,37)
blokker.nl (€107,81)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:08 pm

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€46,99)
coolblue.nl (€46,99)
amazon.nl (€46,99)
blokker.nl (€61,60)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:08 pm

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€39,87)
bol.com
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:08 pm

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€46,18)
bol.com (€46,18)
coolblue.nl (€53,00)
blokker.nl (€54,95)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:04 pm

Verkrijgbaar bij:

amazon.nl (€44,94)
bol.com (€51,99)
blokker.nl (€62,75)
fonq.nl (€64,37)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:04 pm

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€109,95)
blokker.nl (€109,95)
amazon.nl (€109,95)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:05 pm

2 reacties

  1. De opmerking dat een waterkoker met een hoog vermogen zuiniger is door het opwarmen is een theoretisch verschil en geldt ook alleen in de zomer als de CV uit staat !. Wat helpt is minimale hoeveelheid water op warmen. De opmerking is daarnaast achterhaalt omdat voor huishoudens met zonnepanelen een waterkoker met hoog vermogen juist nadelig is. Om optimaal gebruik te kunnen maken van je eigen opgewekte energie wil je een waterkoker met een laag vermogen en een minuutje langer wachten… Dan is de kans het grootste dat als je s’morgens water warm maakt je voldoende uit je zonnepanelen krijgt, in plaats van dat je het net moet belasten en stroom moet inkopen.

    1. Dank voor je reactie J. Boerboom. Wil je zuinig omgaan met energie dan is het inderdaad vooral belangrijk alleen de hoeveelheid water te verwarmen dat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Het liefst verwarmt je waterkoker dat in korte tijd en blijft het water warm door een geïsoleerde waterkoker zodat je het water niet opnieuw hoeft te verwarmen als je ‘de ketel’ even vergeten bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *