Energiezuinige waterkoker

energiezuinige waterkoker

Energiezuinige waterkoker 

Mensen met een slimme energiemeter zien zodra de waterkoker aangaat een enorme piek verschijnen op de thermostaat. Een waterkoker verbruikt gemiddeld 2 tot 3 minuten lang zo’n 2200 watt. Dit kost per keer ongeveer 2 tot 3 eurocent. De vraag naar een energiezuinige waterkoker neemt flink toe. In dit artikel bespreken we wat een energiezuinige waterkoker is en benoemen we 7 energiezuinige waterkokers.  

Wat is een zuinige waterkoker?

Een zuinige waterkoker is een waterkoker met een hoog vermogen. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar een waterkoker met een laag vermogen doet er langer over om het water te koken. Hierdoor verbruikt de waterkoker meer kilowatt. Een energiezuinige waterkoker heeft door het hoge vermogen het water sneller aan de kook. Zo kook je water een stukje goedkoper en bespaar je energie.  

energiezuinige Domo

1. Domo 'My Tea' ECO

Met de Domo DO482WK zet je met één druk op de knop heel simpel één kopje van 200 ml kokend water (100°C).

Prijs: 59,95

4.5/5
energiezuinige waterkoker Philips

2. Philips Eco Conscious

Duurzaam ontworpen met 100% bio-based plastic** en energiezuinige functies voor een kleine stap naar een groenere toekomst. 

Prijs: 54,99

5/5
Energiezuinige waterkoker

3. Buckingham 20460-56

In 45 seconden heb je al een kop thee gezet en dankzij de handige 1/2/3 koppen aanduiding zet je nooit meer te veel thee.

Prijs: 39,99

4.3/5

Energiezuinige waterkoker, waar moet deze aan voldoen? 

Naast dat de waterkoker dus een hoog vermogen heeft en snel het water aan de kook moet brengen zijn er nog een aantal andere punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een zuinige waterkoker. 

Lampjes en verlichte schermpjes 

Sommige waterkoker beschikken over een lampje of een verlicht LCD-schermpje. Deze gaan aan zodra de stekker in het stopcontact gaat. Handig voor donkere dagen maar minder goed voor je portemonnee.  

Verborgen verwarmingselement 

Vooral de oude en goedkope waterkokers hebben waterkokers waarvan het verwarmingselement niet in de bodem is verwerkt. Deze waterkokers kunnen kalkaanslag krijgen waardoor ze minder snel kunnen opwarmen en hierdoor meer stroom gaan verbruiken. Daarnaast moet het hele verwarmingselement ondergedompeld zijn om het water te kunnen koken. Doe je dit niet, dan verwarm je lucht en die drink je niet. Kies dus voor een verborgen verwarmingselement. 

Markeringen voor 1, 2 of 3 koppen

Een aantal zuinige waterkokers beschikken ook over een snelkookfunctie. Dit zijn markeringen op de ketel. Door de handige markering van 1 of 2 koppen thee weet je precies hoeveel je moet koken. Je kookt zo niet te veel water of te weinig water per keer. 

Warmhoudfunctie en dubbele behuizing

Het komt nog weleens voor de je door drukte en hectiek in huis helemaal het theewater vergeet. Eenmaal weer in de keuken zet je nogmaals de waterkoker aan. Je zou dit kunnen opvangen door een waterkoker met een dubbele behuizing. Hierin blijft het water langer heet. 

Ook kun je kiezen voor een warmhoudfunctie. Hiermee blijf je het theewater verwarmen maar verbruikt de waterkoker lang niet zoveel energie dan wanneer alles weer opnieuw aan de kook gebracht moet worden. 

Keuze voor een heetwaterdispenser 

Wil je heel snel en energiezuinig heet water hebben? Dan zou je ook nog een heetwaterdispenser kunnen overwegen. Heetwaterdispenser zijn energiezuinig en verwarmen snel het water. We bespreken in dit artikel 2 heetwaterdispensers. Wil je meer weten over dispensers? Lees dan het artikel de beste heetwaterdispenser’

Wat is de beste energiezuinige waterkoker?

Op basis van bovenstaande beschrijving hebben wij een top 7 samengesteld. Deze top 7 is samengesteld op basis van reviews, prijs- en kwaliteitverhouding. Ook testen van consumentenorganisaties zijn hierin meegenomen.

De beste energiezuinige waterkoker 2022 is:

 1. Domo My Tea Eco
 2. Philips Eco Conscious Edition-waterkoker (nieuw)
 3. Russell Hobbs Buckingham 20460-56
 4. Russell Hobbs Inspire
 5. De Braun WK 5115 BK waterkoker
 6. Tefal Safe to Touch
 7. Proficook HWS 1145

Te koop bij:
bol.com

Met de Domo DO482WK zet je met één druk op de knop heel simpel één kopje van 200 ml kokend water (100°C). In slechts 45 seconden kook je enkel het water dat je nodig hebt, met een super efficiënt water- en energiegebruik als resultaat. Behalve voor thee ook handig voor andere warme dranken: minuutsoep, oploskoffie en instant chocolademelk. 

De zuinige waterkoker ontvangt hele goede beoordelingen van gebruikers. 4,5 sterren van de 5 onder de 110 beoordelingen! Lees ze op bol.com.

Het frisse design geeft het aanrecht een mooie upgrade. De waterkoker is verkrijgbaar in verschillende kleuren. De waterkoker is niet heel groot met 1,5 liter, maar voldoende voor een normaal gezin. De waterkoker maakt redelijk wat geluid, maar dit duurt maar 45 seconden.

Energiezuinige waterkoker

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€59,40)
amazon.nl (€59,40)
blokker.nl (€107,81)
laatst bijgewerkt op:: september 22, 2023 - 1:08 am

Geniet ‘s ochtends vroeg snel en gemakkelijk van jouw favoriete drankje met deze nieuwe elegante eco waterkoker van Philips. Duurzaam ontworpen met 100% bio-based plastic** en energiezuinige functies voor een kleine stap naar een groenere toekomst. 

Met een inhoud van 1,7 liter is deze energiezuinige waterkoker geschikt voor het hele gezin. Zelfs met deze grote capaciteit neemt het compacte ontwerp een minimale hoeveelheid ruimte in op uw aanrecht.

De handige waterniveau-indicatoren, inclusief een 1-kops aanduiding, zorgen ervoor dat u alleen de hoeveelheid water kookt die u nodig hebt, waardoor u zowel energie als water bespaart en bijdraagt aan een beter milieu.

** Plastic PP van gecertificeerde biobased bronnen, op een massabalansbasis. De 100% biobased plastics zijn gemaakt van biologische en hernieuwbare bronnen, zoals zonnebloemolie

Adviesprijs: 42,95
Verkrijgbaar o.a. bij :

bol.com

 

In 45 seconden heb je al een kop thee gezet, wat een stuk sneller is dan standaard waterkokers. Verder zet je dankzij de handige 1/2/3 koppen aanduiding nooit meer te veel water. Vul de waterkoker voor het aantal kopjes dat je nodig hebt en enkel die hoeveelheid water wordt gekookt. Je kunt ook duidelijk het waterniveau bekijken op de waterkoker, handig als je bijvoorbeeld 1 liter gekookt water nodig hebt voor het koken van je avondmaal. Let op! Jij kunt er 1 winnen!! Tot 1 maart 2023 kun je meedoen aan deze prijsvraag. Geef dan A als antwoord.

De capaciteit van 1,7 liter is ruim voldoende voor zes koppen en de perfecte schenktuit voorkomt dat gekookt water wordt geknoeid of op je handen of het werkblad spat. Deze waterkoker heeft een vermogen van 3000 watt.

Met een blauwe lichtring die oplicht als de waterkoker is ingeschakeld en het stijlvolle ontwerp met geborsteld roestvrij staal verdient de Buckingham Waterkoker een centrale plek in je keuken.

Lees de reviews op bol.com. 

Adviesprijs : 49,99 en te koop bij:

waterkoker bij Coolblue

Met de Russell Hobbs 24361-70 Inspire Waterkoker op het aanrecht kook je altijd precies genoeg water voor 6 kopjes thee. Op de zijkant van de waterkoker staat namelijk een maataanduiding, niet alleen in liters, maar ook in kopjes.

De waterkoker is heel snel. De gemiddelde kooktijd voor een waterkoker komt uit op 120 seconden (2 minuten). Deze waterkoker warmt binnen 55 seconden 0,5 liter op. 

Dankzij de ingebouwde verlichting en de verlichte bedieningsknoppen, is het niet lastig om ‘s avonds laat de waterkoker te gebruiken. Verbruikt helaas hierdoor wel meer energie.  Wel handig, wanneer je bijvoorbeeld net een baby hebt en nachtvoeding moet maken.

De waterkoker is voorzien van een mooi uiterlijk, heeft een inhoud van 1,7 liter en verkrijgbaar in het zwart en wit. 

Met de Braun WK 5115 BK waterkoker breng je snel en veilig water aan de kook. De Braun WK 5115 BK waterkoker heeft een vermogen van 3000 Watt en een compacte inhoud van 1,7 liter. Deze Braun WK 5115 BK waterkoker kan dankzij het snelkooksysteem 200ml/1kop in 45 seconden koken. Hierdoor kun je snel genieten van één kop thee of wanneer je heet water nodig hebt. Het dubbelwandige waterkijkvenster achterop is dichtbij de handgreep geplaatst, dat is handig voor als je bijvult aan de kraan. 

Bij deze Braun WK 5115 BK waterkoker kan je tot 5 temperaturen instellen. Dankzij deze functie kun jij de ideale temperatuur kiezen voor het maken van je thee of andere gerechten.  Voor optimaal gemak beschikt de Braun WK 5115 BK over een automatische deksel en het 4-voudige veiligheidssysteem. Zo kan je te allen tijde veilig water koken of de waterkoker oppakken van de 360-graden basis, ideaal voor zowel rechts- als linkshandigen. 

Bij deze Braun waterkoker wordt een afneembaar en wasbaar anti-kalkfilter geleverd en is er een automatische ontkalkfunctie aanwezig.

Er is ook nog een uitvoering zonder alle extra’s maar wel met een vermogen van 3000 watt. Dat is de Braun waterkoker WK 3110 BK

Bekijk deze Braun waterkoker hier. Een stuk goedkoper!

Adviesprijs: 44,95 en te koop o.a. bij:

bol.com

Deze energiezuinige waterkoker kookt binnen 113 seconden je water.

De behuizing van de energiezuinige Tefal Safe to Touch KO3718 wordt niet warm aan de buitenkant tijdens het waterkoken. Hierdoor raak je de waterkoker altijd veilig aan, zonder dat je je handen brandt. De dubbele isolatielaag zorgt er ook voor dat het water 30 minuten warm blijft. Ideaal voor aan de ontbijttafel.

Met een inhoud van 1,5 liter zet je in 1 keer een grote pot thee voor iedereen die aan je keukentafel aanschuift.

Je vult de kan gemakkelijk bij door op de drukknop op het deksel te drukken. De waterkoker is voorzien van een droogkookbeveiliging en een afgeschermd verwarmingselement.

Een zeer praktische en zuinige waterkoker met een goede prijs- en kwaliteitsverhouding.

Adviesprijs : 95,95 . Te koop bij o.a.:

bol.com

Deze energiezuinige waterkoker is eigenlijk meer een heetwaterdispenser. De meest geavanceerde technologie en 2600 watt vermogen zorgen dat het water sneller, stiller en efficiënter dan een waterkoker worden gekookt. Deze snelle waterdispencer levert binnen 5 seconde water met een temperatuur van 100 graden.

De waterkoker heeft 5 temperatuurstanden van  55°, 65°, 75°, 85° en 100°C. 

Je kunt 4 liter water toevoegen, genoeg voor een grote pot soep en 20 koppen thee. Het verwarmt alleen het water dat je nodig hebt, waardoor je energie en tijd bespaart.

Apparaat is wel vrij groot en wellicht meer geschikt voor op kantoor dan op het aanrecht.

 • Wat is een energiezuinige waterkoker?

  Een energiezuinige waterkoker is een waterkoker met een hoog vermogen. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar een waterkoker met een laag vermogen doet er langer over om het water te koken. Hierdoor verbruikt de waterkoker meer kilowatt. Een energiezuinige waterkoker heeft door het hoge vermogen het water sneller aan de kook. Zo kook je water een stukje goedkoper en bespaar je energie.  

 • Wat kun je zelf doen om energiezuinig water te verwarmen?

  Het reinigen van de waterkoker is van groot belang. Hoe meer kalkaanslag je waterkoker heeft hoe meer moeite de waterkoker moet doen om op te warmen. Onderhoud je waterkoker goed. Lees hier hoe je je waterkoker goed kan onderhouden. Zo gaat de waterkoker langer mee en ben je duurzamer bezig. Kook niet teveel hoeveelheden water. Dit is verspilde energie. Vind je het lastig inschatten hoeveel water er in de waterkoker zit? Gebruik een waterkoker met een snelkookzone en kijkvenster zoals de Russell Hobbs Inspire.

2 Reacties

 1. De opmerking dat een waterkoker met een hoog vermogen zuiniger is door het opwarmen is een theoretisch verschil en geldt ook alleen in de zomer als de CV uit staat !. Wat helpt is minimale hoeveelheid water op warmen. De opmerking is daarnaast achterhaalt omdat voor huishoudens met zonnepanelen een waterkoker met hoog vermogen juist nadelig is. Om optimaal gebruik te kunnen maken van je eigen opgewekte energie wil je een waterkoker met een laag vermogen en een minuutje langer wachten… Dan is de kans het grootste dat als je s’morgens water warm maakt je voldoende uit je zonnepanelen krijgt, in plaats van dat je het net moet belasten en stroom moet inkopen.

  1. Dank voor je reactie J. Boerboom. Wil je zuinig omgaan met energie dan is het inderdaad vooral belangrijk alleen de hoeveelheid water te verwarmen dat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Het liefst verwarmt je waterkoker dat in korte tijd en blijft het water warm door een geïsoleerde waterkoker zodat je het water niet opnieuw hoeft te verwarmen als je ‘de ketel’ even vergeten bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *