Met een mooie theepot maak je je eigen theeritueel helemaal compleet. Of je nu thee zet voor de visite of geniet van een pot thee voor jezelf. Een theepot is een prachtige manier om te genieten van je thee terwijl de thee op temperatuur blijft.
Dit zijn dan ook meteen de 2 belangrijkste eigenschappen van een theepot. De looks en zijn mogelijkheid om de inhoud langere tijd warm te houden. We hebben voor je uitgezocht wat de beste en populairste theepotten zijn.
Theepot dubbelwandig
Bij een dubbelwandige theepot zorgt het laagje lucht tussen de 2 wanden ervoor dat het buitenkant koel aanvoelt, terwijl dat zelfde laagje lucht fungeert als isolatie, waardoor de thee langer warm blijft. Ideaal.
Een dubbelwandige theepot is dus een effectieve manier om je vers gezette pot thee langere tijd op temperatuur te houden.
Onze keuze voor een Dubbelwandige Theepot:
Theepot met mantel
Het is fijn en handig als de thee nog een poosje warm blijft. Handig voor aan de ontbijttafel of tijdens de high tea. De hierboven beschreven dubbelwandige theepot is hiervoor een oplossing of de hieronder beschreven theepotten met warmhouder. Je kunt echter ook je thee afdekken met een mantel. De Bredemeijer Cosy Manto theepotten hebben een RVS – mantel met een viltlaag, waardoor thee lang warm blijft en op smaak houdt. Ideaal! Bekijk ze hieronder:
Theepot met filter of zeef
Als je losse thee gebruikt is het fijn als je theepot een ingebouwd filter of zeef heeft. Zo kun je zonder probleem de juiste hoeveelheid thee afmeten en deze direct in je theepot doen. De populairste theepot met filter is:
Theepot met warmhouder
Theelichtje, rechaud of warmhouder. Als je langere tijd wilt genieten van je pot thee kan je bijna niet zonder. Je kunt een theepot met bijbehorende warmhouder kopen, maar je kunt natuurlijk ook los een mooi theelichtje zoeken bij je favoriete theepot.
De theepot Nova van Jena is een prachtige pot met theelicht.
Theepot aardewerk, porselein, keramiek, gietijzer of glas?
Verschillende materialen hebben natuurlijk verschillende eigenschappen. We zochten voor je uit wat de verschillen zijn.
Porseleine theepot
Wist je dat de Chinezen de eersten waren die porselein maakten? Daarom wordt porselein ook vaak Bone China genoemd. Dit betekent echter niet per sé dat het in China gemaakt moet zijn. Aan dit soort porselein wordt beendermeel toegevoegd, waardoor het spierwit lijkt.
Tegenwoordig worden de meeste serviezen van porselein gemaakt. Vroeger werden de meeste serviezen van aardewerk gemaakt, omdat het voordeliger was en makkelijker te maken was. Porselein heeft een aantal voordelen vergeleken met ‘gewoon’ aardewerk. Allereerst is het harder dan aardewerk, waardoor je er minder snel een stukje van kan beschadigen. Porselein is daarnaast witter qua kleur dan aardewerk. Aardewerk is namelijk geler van kleur en heeft daardoor een wat landelijkere uitstraling. Porselein ziet er vaak moderner en luxer uit.
Porseleinen servies is erg stevig en licht van gewicht ten opzichte van aardewerk. Daarnaast is het vaatwasmachinebestendig en eenvoudig schoon te maken.
Een porseleinen theepot hoeft helemaal niet duur te zijn, maar we wilde je toch even deze van Wedgewood laten zien.
Porseleine theepotten van Pip Studio zijn ook gemaakt van porselein. Echt een plaatje op tafel! Het brengt iedereen weer in een goed humeur. Bekijk hieronder de mooiste Pip Studio theepotten:
Theepot van keramiek of aardewerk
Keramiek of aardewerk heeft een hoge vlekbestendigheid. Keramiek is onderhoudsarm en blijft mooi, dankzij de krasbestendigheid en watervastheid. Doordat het materiaal niet poreus is, tast vocht het niet aan en trekken voedselresten er niet in.
Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Net als porselein is aardewerk geschikt voor in de vaatwasser, maar het kan niet te lang in een vochtige vaatwasser blijven staan. Zowel porseleinen als keramisch servies is overigens geschikt voor gebruik in de magnetron.
Deze keramieken theepot van Blond Amsterdam moet je gezien hebben.
Gietijzeren theepotten
De Gietijzeren theepot komt oorspronkelijk uit Japan en zijn in veel verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar.
We maken daarbij onderscheid tussen geëmailleerde (gecoate) en niet-geëmailleerde (ongecoate) gietijzeren theepotten. Geëmailleerde gietijzeren theepotten worden gebruikt voor het bereiden van thee en niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten worden vooral gebruikt om water in te koken. Gietijzeren theepotten scoren goed op warmteopslag, warmteverdeling en hebben een (zeer) lange levensduur.
Door de speciale legering van gietijzeren theepotten kunnen ze de thee langer warm houden dan gewone theepotten. Bovendien zorgt het gietijzer voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, waardoor de smaak van de thee zich optimaal kan ontwikkelen.
Als je een gietijzeren theepot altijd zorgvuldig schoonmaakt en verzorgt, zal hij een heel lange levensduur hebben. Het kan dan de trouwe metgezel zijn van elke theeliefhebber gedurende enkele jaren tot misschien wel een heel leven.
Glazen theepot
Een glazen theepot soort vooral heel goed op het visuele aspect. Zeker als je losse thee gebruikt of een thee-ei is het mooi om te zien hoe de thee zich ontvouwt in de pot. Een glazen theepot vraagt wel meer inhoudt (schoonmaak) dan andere omdat de aanslag die mogelijk achterblijft van de thee goed ziet.
Ook zal de thee sneller afkoelen als deze niet dubbelwandig is en uiteraard is een glazen theepot breekbaarder dan bijvoorbeeld porselein of gietijzer.
De voor-en nadelen van de verschillende materialen nog eens op een rijtje:
Theepot | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Gietijzer | Zeer goed warmtebehoud en warmteverdeling | Niet geëmailleerde gietijzeren theepotten kunnen roesten |
Aardewerk / Keramiek | Geeft mineralen af aan de thee | Kleine inhoud, neemt de smaak van de thee over |
Porselein | Erg stevig en licht van gewicht. Neemt de smaak en geur van de thee niet over | (zonder warmhouder) Niet de beste in het warmhouder van je thee |
Glas | Visueel mooi, want je kunt het ontvouwen van de thee goed waarnemen | Moet je vaker schoonmaken, koelt snel af |
Theepot belle en het beest
Mevrouw Tuit en Barstje zijn de namen van de sprekende theepot en theekopje uit de Disneyfilm Belle en het Beest. Het theekopje is de zoon van mevrouw Tuit.
Mevrouw Tuit zingt overigens ook het bekendste liedje uit de tekenfilm namelijk Belle en het Beest, in het buitenland bekender onder de titelsong Beauty and the Beast of La belle et la Bête.
De theepot, met of zonder kopjes, is bij verschillende winkels en in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.
Theepot Bredemeijer, Blond Amsterdam, HK Living
De 3 populairste merken theepotten in Nederland zijn toch wel Bredemeijer, Blond Amsterdam en HK Living.
Bredemeijer staat bekend om het grote assortiment dubbelwandige theepotten en fluitketels. Blond Amsterdam is gestart in 2001 op Valentijnsdag en is in korte tijd uitgegroeid tot een bekend merk met servies waar je blij van wordt. HK Living is ook een Nederlands merk met een breed assortiment aan woonaccessoires. HK Living is gestart in 2009 en inmiddels actief in 70 landen!
De populairste theepotten van deze merken zijn:
Feitjes over de theepot
De theepot komt, net als de drank, uit China. In de 17e eeuw werd de theepot in Europa geïntroduceerd. De geïmporteerde theepotten uit die tijd zijn veelal van porselein gemaakt.