Alternatief voor een waterontharder met zout?

waterfilter

Er zijn verschillende alternatieven voor een waterontharder met zout die kunnen bijdragen aan het verminderen van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en het verbeteren van de kwaliteit van het water.

Een van de alternatieven is een magnetische waterontharder, waarbij magneten worden gebruikt om de calcium- en magnesiumdeeltjes in het water te neutraliseren en te voorkomen dat ze zich hechten aan oppervlakken. Dit kan zorgen voor minder kalkaanslag en verbeterde waterkwaliteit, zonder het gebruik van zout of chemicaliën.

Een andere optie is een filter-waterontharder, die gebruik maakt van een (keramisch) filter dat de kalkdeeltjes uit het water haalt. Dit filter kan eenvoudig worden geïnstalleerd op de waterleiding en is gemakkelijk te onderhouden.

Tot slot zijn er ook omgekeerde osmose waterfilters. Dit apparaat zuivert water door middel van een semi-permeabel membraan dat de meeste verontreinigingen, waaronder zout en andere mineralen, verwijdert. Het proces omgekeerde osmose creëert een drukverschil om water door het membraan te dwingen en onzuiverheden achter te laten.

Waterontharder met magneet

Elektromagnetische waterontharders zijn populair is vanwege het gemak van installatie en onderhoud. Elektromagnetische of magnetische waterontharders werken door middel van een magnetisch veld dat wordt gebruikt om de mineralen in het water op te laden, waardoor ze niet meer aan oppervlakken blijven kleven. Dit type waterontharder is gemakkelijk te installeren en te onderhouden, en is een van de meest betaalbare opties op de markt.

Er is geen verschil tussen elektromagnetische en magnetische waterontharders, omdat beide termen vaak door elkaar worden gebruikt om hetzelfde type waterontharder te beschrijven.

Wil je vooral eens ervaren of ‘gezuiverd’ water voor jou ook voordelen oplevert? Dan zou je zeker een waterontharder met magneet kunnen proberen.

magnetische waterontharder
foto: waterontharder.com

Hoewel elektromagnetische of magnetische waterontharders minder effectief zijn dan zoutgebaseerde waterontharders in het verminderen van de hardheid van water, kunnen ze nog steeds enige vermindering van kalkaanslag in leidingen en apparaten bieden. 

De populairste magnetische waterontharder:

Waterontharder.com – Amfa4000®

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€119,00)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:03 pm

Waterontharder met filters

Een waterontharder met filter filtert de kalk uit het water dat door de leidingen stroomt. Er blijft wel een kleine hoeveelheid kalk achter, maar het merendeel wordt wel tegengehouden door de filter. 

De filters koop je er los bij en vervang je een eenvoudig zelf ieder (half)jaar of zodra je 20 – 40.000 liter water hebt verbruikt.

Dit systeem is vooral fijn als je wel gefilterd water wilt hebben, maar nog niet de echte stap wilt maken naar een systeem met zout of omgekeerde osmose.

foto: vtewaterontharders.nl

De populairste waterontharder met filter:

Waterontharder filter

Verkrijgbaar bij:

bol.com
amazon.nl (€163,95)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:03 pm

Omgekeerde osmose waterontharder

Een omgekeerde osmose waterontharder (RO-systeem) perst het water door een filter (semipermeabel membraan) om zo mineralen en onzuiverheden uit het water te filteren. Het filter heeft heel kleine gaatjes die alleen watermoleculen kunnen doorlaten, terwijl mineralen, zouten en andere onzuiverheden worden geblokkeerd en uiteindelijk weggegooid.

Het RO-systeem kan tot 98% van de opgeloste mineralen in het water verwijderen, waaronder calcium, magnesium, natrium en kalium. Dit betekent dat dit systeem niet alleen de hardheid van het water vermindert, maar ook helpt bij het verminderen van andere onzuiverheden in het water, zoals lood, kwik, arsenicum, en andere verontreinigingen.

Dit type waterontharder is dus zeer effectief, maar het heeft ook enkele nadelen. Het kan veel afvalwater produceren, aangezien het proces van het filteren van water zeer inefficiënt kan zijn. Het afvalwater bevat de afgekeurde mineralen en onzuiverheden en moet worden afgevoerd. Bovendien heeft een omgekeerde osmose systeem hogere onderhoudskosten en kan het de waterdruk in huis enigszins verminderen.

 

foto: waterontharder-advies.nl

Dit systeem is dus vooral geschikt als je op zoek bent naar een uitgebreide waterbehandeling voor het verminderen van mineralen en onzuiverheden, en je bereid bent om de hogere initiële kosten en het hogere onderhoud te betalen.

De populairste waterontharder omgekeerde osmose:

Waterfilter omgekeerde osmose ionisatie 7 stage

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€500,00)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:03 pm

De magnetische ontharder, filterset en omgekeerde osmose filters geven heerlijk gezuiverd water. Ben je echter op zoek naar écht zacht water, zodat je oa. geen kalkaanslag meer hebt in je badkamer en keuken? Ga dan voor een waterontharder op basis van zout.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
amazon.nl (€163,95)
laatst bijgewerkt op:: juli 20, 2024 - 1:03 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *